Pasar bezocht Het Keizerschap in Zandvliet en de haven van Antwerpen

Print
Hamont-Achel - Zopas trokken de leden van Pasar naar Antwerpen om er de haven te bezoeken. Daarna trok het gezelschap door naar Zandvliet waar ze Het Keizerschap bijwoonden, een wedstrijd tussen de ganzenrijdersverenigingen uit de verschillende polderdorpen.

Na een uitgebreid ontbijt in de kantine van het vliegveldje van Hoevenen, gidste Rudi de leden door de Haven van Antwerpen, waarna ze onder een warm voorjaarszonnetje het Keizerrijden in Zandvliet konden aanschouwen. Omdat de Ronde van Vlaanderen er dit jaar vertrok, moest de toer iets bijgesteld worden zodat de rondrit zich meer toespitste op de petrochemie.

Dat de haven groot was, wist iedereen, maar dat ze ook zo uitgestrekt was, bleek toch pas na de rondrit. De toren van het kerkje van Wilmarsdonk staat er eenzaam tussen stapels containers, als symbool van de verdwenen polderdorpen. In Lillo-fort werd even gepauzeerd onder een stralende zon op het dorpspleintje.

Daarna werd koers gezet naar Zandvliet. De ganzenrijdersvereniging ‘De jonge ruiters Zandvliet’ organiseerde er het Keizerschap. Dit evenement is een wedstrijd tussen de ganzenrijdersverenigingen uit de verschillende polderdorpen welke geprangd liggen tussen ’t Stad, de haven en de Nederlandse grens. De namiddag begint met een stoet waarbij elke vereniging zijn ruiters voorstelt. De ruiters strijden op mooi versierde boerenpaarden voor de kop van de gans. Diegene dit de kop trekt, wordt voor een jaar keizer en zijn vereniging mag het Keizerschap van het volgend jaar organiseren.

Er dient eerst een gans protocol te worden gevolgd voor het folkloristisch evenement van start kan gaan. Zo wordt de dood van de gans officieel vastgesteld en kijkt de snijmeester het net waarin ze hangt nauwkeurig na. Eens het net rond de kop van de gans weggetrokken is, voelt men de spanning gestaag stijgen tot op het moment dat de kop ook werkelijk getrokken wordt. Dan slaat de euforie toe bij de winnende vereniging en wordt de nieuwe keizer op de schouders rondgedragen.

Op 11 mei zijn er nog enkele plaatsen vrij voor de daguitstap naar Dinant. Kijk even op de website van Pasar voor meer informatie. Ook voor niet-Pasar-leden.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio