Sam Bennett toont snelle benen in eerste rit Ronde van Turkije, Fabio Jakobsen vergist zich van finishlijn

Print
Sam Bennett toont snelle benen in eerste rit Ronde van Turkije, Fabio Jakobsen vergist zich van finishlijn

Foto: Photo News

De Ier Sam Bennett (Bora-Hansgrohe) heeft dinsdag de eerste rit in de wielerronde van Turkije (WorldTour) op zijn naam geschreven. Bennett toonde zich na 156,7 km tussen Istanboel en Tekirdag de beste in een massasprint voor de Nederlander Fabio Jakobsen (Deceuninck-Quick.Step) en de Australiër Caleb Ewan (Lotto Soudal).

De openingsrit in de Ronde van Turkije, met slechts zes WorldTourploegen aan de start, was er op papier één voor sprinters en opvallend, bij de start was er weinig animo om mee te schuiven in de vroege vlucht die bij voorbaat zo goed als kansloos was. Dus de eerste aanval was meteen de goede.

Zes renners sprongen weg: Alvaro Robredo (Burgos-BH), Lorenzo Fortunato (Neri Sottoli-Selle Italia), Emerson Oronte (Rally Cycling), Lucas De Rossi (Delko-Marseille Provence), Ferit Samli (Turkse selectie) en onze landgenoot Lindsay De Vylder (Sport Vlaanderen-Baloise). Maximaal gunde het peloton hen zes minuten bonus waarna de meute in actie schoot en de sprintersploegen Lotto Soudal, Deceuninck-Quick.Step en Bora-hansgrohe enkele jongens richting het front van het peloton stuurden.

Op 22 km van het eind werden de vluchters bij de lurven gevat. Het peloton maakte zich op voor de sprint. Zelfs een kleine helling op 14 km, 2 km lang, gemiddeld vijf procent, wist geen verschil meer te maken. In de sprint werd Jakobsen perfect gelanceerd, maar was het Bennett die het snelste bleek, goed voor zijn vijfde seizoenszege, zijn achtste overwinning in de Ronde van Turkije.

Fabio Jakobsen moest in de sprint zijn meerderen erkennen in Bennett, maar de Nederlandse winnaar van de afgelopen Scheldeprijs jumpte aan de finish in Tekirdag wel erg vroeg. “Ik vergiste me”, zegt hij. “Ik dacht dat de streep eerder lag. Ik baal van die tweede plek, maar ik ging ook van te ver aan en Bennett was sneller. Het was een eerlijke sprint. Al is tweede niet slecht, maar dat is geen winst en daar rijd ik voor.”

Voor de Nederlander is het mogelijk zijn enige kans geweest om voor eigen rekening te rijden in deze Ronde van Turkije. Met Hodeg beschikt Deceuninck-Quick Step over nog een snelle man, die graag zijn kans eens gaat. “We kunnen inderdaad kiezen. Als Alvaro zegt dat hij sneller is, moeten we bespreken wie de sprint de komende dagen gaan doen.”

De Ierse winnaar was uiteraard in zijn nopjes. “We hadden vooraf gezegd dat we geen lead-out zouden doen”, aldus winnaar Sam Bennett. “Maar blijkbaar wilde al de sprintersploegen in elkaars wiel zitten. Zo kwam het dat ik te ver zat in de finale. Maar mijn team bracht me terug in goede positie en maakte ik het af. Toch een opluchting, want vanmorgen wist ik niet hoe mijn benen zouden zijn in de finale. Na Sanremo heb ik een weekje vrij gepakt en ben ik wat bijgekomen. De vorm was daardoor nog niet super maar ik hoop dat die snel weer zal verbeteren. En nog wat ritten kan pakken, uiteraard. Makkelijk wordt dat niet met Ewan en Jakobsen.”

Na vier ritzeges in 2017 en drie vorig jaar pakte Bennett in Tekirdag al zijn achtste overwinning in de Ronde van Turkije. “Ik houd van deze wedstrijd”, aldus de Ier, die stilaan is doorgegroeid naar een van de topsprinters in het peloton. “In alle rittenwedstrijden die ik dit jaar reed, heb ik nu al een rit gewonnen. Ik ben heel blij met die regelmaat.”

Bennett is dus een garantie op winst in massasprints. Toch wordt hij door zijn ploeg Bora-hansgrohe niet meegepakt naar Giro of Tour. “Ja, ik wilde die twee grote rondes graag rijden. Maar dat is de keuze van de ploeg. Ik zal de Vuelta rijden en daar maak ik mijn doel van.”

Woensdag zijn de punchers aan zet, want de laatste 3 km gaan omhoog richting Eceabat, aan 3,6 procent gemiddeld. Dat is niet veel, maar een kleine afdaling is daarvan de oorzaak, want er zijn ook passages tot 9 procent.

De Ronde van Turkije eindigt zondag in Istanboel. Dan kennen we de opvolger van de Spanjaard Eduard Prades, die er dit jaar niet bij is.

Uitslag:

1. Sam Bennett (Ier/BOH) in 3u32:34 (gem. 44,23 km/u)

2. Fabio Jakobsen (Ned/DQT) op 0:00

3. Caleb Ewan (Aus/LTS) 0:00

4. Eduard Michael Grosu (Roe/DMP) 0:00

5. Simone Consonni (Ita/UAD) 0:00

6. Luca Pacioni (Ita/NSK) 0:00

7. Imerio Cima (Ita/NIP) 0:00

8. Giovanni Lonardi (Ita/NIP) 0:00

9. Christophe Noppe (Bel/SVB) 0:00

10. Alvaro Hodeg (Col/DQT) 0:00