Anderlecht en coach Fred Rutten al na amper 13 matchen uit elkaar, Belhocine neemt over

Print
Anderlecht en coach Fred Rutten al na amper 13 matchen uit elkaar, Belhocine neemt over

Foto: Photo News

De Nederlander Fred Rutten (56) is geen coach meer van RSC Anderlecht. De samenwerking is in onderling overleg stopgezet. Assistent-coach Karim Belhocine neemt over en krijgt Jonas De Roeck en Arno van Zwam als assistenten. Dat maakte de recordkampioen dinsdag bekend.

COMMENTAAR. Chef Voetbal Ludo Vandewalle: “Rutten kreeg geen faire kans”

LEES OOK.Het (korte) parcours van Fred Rutten bij Anderlecht in enkele cijfers: niemand pakte gemiddeld minder punten deze eeuw

“De sportieve directie van RSCA en Fred Rutten hebben in onderling overleg beslist om hun samenwerking met onmiddellijke ingang stop te zetten”, klonk het dinsdagochtend op Twitter.

De crisis bij Anderlecht is daarmee compleet. De fiere Brusselaars staan na vier speeldagen in Play-off 1 pas vijfde na een 0 op 12. Europees voetbal lijkt dan ook bijzonder ver weg. Afgelopen weekend werd de partij tegen Standard na stilgelegd na een halfuur en een 2-0-achterstand na gepland protest van de Anderlecht-aanhang.

Fred Rutten betaalt nu de prijs voor die zwakke resultaten. De Nederlander was nochtans pas sinds begin januari aan de slag bij Anderlecht. De 56-jarige Nederlander volgde toen Hein Vanhaezebrouck op met een contract van ‘onbepaalde duur’. Dat blijkt nu dus iets meer dan drie maanden te zijn.

“In beste verstandhouding uit elkaar”

“Na drie dagen overleg tussen sportieve directie en coach heeft Fred Rutten beslist dat hij geen deel wil uitmaken van het sportieve plan van RSC Anderlecht volgend seizoen”, klinkt het op de clubwebsite. “Aangezien hij de sportieve staf alle kansen wil geven om de toekomst optimaal voor te bereiden, zijn beide partijen overeengekomen om de samenwerking per direct stop te zetten.”

“De directie apprecieert het werk dat Fred heeft geleverd in moeilijke omstandigheden. Zijn fair play-houding ten opzichte van RSC Anderlecht laat ons toe het sportieve project van volgend seizoen in optimale omstandigheden voor te bereiden”, aldus technisch directeur Frank Arnesen. “We gaan in de beste verstandhouding en met wederzijds respect uit elkaar. We wensen Fred veel succes in zijn verdere carrière.”

Dinsdag was er niet al te veel beweging op het trainingscentrum van Neerpede. CEO Jo Van Biesbroeck liet zich even zien, maar vertrok even later zonder commentaar. Ook Michel Verschueren kwam langs “om zijn zoon te begroeten”.

Anderlecht en coach Fred Rutten al na amper 13 matchen uit elkaar, Belhocine neemt over
Jo Van Biesbroeck. Foto: Olivier Matthijs
Anderlecht en coach Fred Rutten al na amper 13 matchen uit elkaar, Belhocine neemt over
Michel Verschueren Foto: BELGA

Belhocine in afwachting van Hjulmand?

Nu Fred Rutten weg is bij Anderlecht, neemt assistent Karim Belhocine over als hoofdtrainer. Hij krijgt Jonas De Roeck en Arno van Zwam als assistenten. Het lijkt ons waarschijnlijk dat zij de ploeg tot het einde van de play-offs onder hun hoede zullen nemen.

Voor volgend seizoen lijkt de weg open te liggen voor Kasper Hjulmand. De 46-jarige Deen stapte vorige maand zelf op als trainer bij het Deense Nordsjaelland, drie maanden voor zijn contract afliep. Geen toeval. Volgens welingelichte bronnen heeft Hjulmand de volgende maanden nodig om een grondige doorlichting te maken van de spelerskern van Anderlecht. De Deen wil alle matchen uit Play-off 1 bekijken, maar maakt ook een analyse van alle jongens die paars-wit momenteel heeft uitgeleend. Pas daarna kan Hjulmand beslissen wie hij volgend jaar kan gebruiken en wie niet. In januari bereikte Anderlecht al een persoonlijk akkoord met de coming man van de Deense coaches, maar toen hield zijn club Hjulmand nog tegen (lees meer).

LEES OOK.Analisten raden definitieve opvolger van Fred Rutten aan om te wachten tot volgend seizoen: “Geen slechter moment om coach te worden bij Anderlecht”

Anderlecht en coach Fred Rutten al na amper 13 matchen uit elkaar, Belhocine neemt over
Kasper Hjulmand Foto: AFP

Zondag (18u) ontvangt Anderlecht op de vijfde speeldag in play-off 1 AA Gent, dat eveneens nog puntenloos is. “De club wil nog het beste maken van de resterende wedstrijden in play-off 1. We rekenen daarvoor zowel op de ervaren spelers als onze jeugdspelers”, aldus Anderlecht.