© Dienst Cultuur

© Dienst Cultuur

© Dienst Cultuur

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Amateur Radio Club MLB hangt zender in de Genkse bib

Op zaterdag 13 april trok Amateur Radio Club MLB naar de Genkse Bibliotheek. Deze namiddag stond in het teken van het project ’Verrekijker’ waarbij Genkse culturele verenigingen de kans krijgen zichzelf voor te stellen aan het brede publiek.

Dienst Cultuur

MLB is een Genkse vereniging voor radioamateurs. De vereniging werd in 1952 opgericht, toen als eerste en enige club voor radioamateurs in Limburg. MLB maakt deel uit van de UBA, de Koninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs, een kreeg de officiële benaming 'Sectie Midden-Limburg'.De toeschouwers in de bib trokken grote ogen. Er stond een grote zender/ontvanger opgesteld en er hing een grote kabel van boven in de nok van de bib naar beneden. Amateur radio heeft niets te maken met het uitzenden van muziek via de radio. Dat is weggelegd voor openbare of vrije radio stations.Radioamateurisme is een hobby waarbij radioamateurs gebruik maken van zend- en ontvangstapparatuur om verbindingen te maken met andere radioamateurs over de hele wereld. Radioamateurs word je niet zomaar. Ze volgen een opleiding en dienen een examen af te leggen voor het behalen van een licentie (vergunning).Helaas werkte de zender/ontvanger niet naar behoren. “Er was niets mis met de apparatuur,” lachte Anniek Nagels, Schepen van Cultuur, “maar het dak van bib bestaat uit een dikke stalen constructie, waardoor er zeer moeilijk radiogolven heen kunnen dringen!”

Uiteindelijk kwam er toch een signaal binnen en konden we even praten via de zender met een collega radioamateur in de buurt. Ook werd er aan de kinderen uitgelegd hoe je met morsecode werkt. De kinderen keken verbaasd op. In deze tijden van smartphones en digitale kanalen lijkt zo’n radioamateurisme misschien wat overroepen. Maar niets is minder waar!Toen enkele weken geleden het telefoonnetwerk lam lag, kwamen ze aankloppen bij MLB om te helpen indien de panne lang zou duren. Zo zie je maar!

“Verrekijker bleek ook dit jaar weer een groot succes,” vervolgt Schepen Nagels, ‘op deze manier krijgen de misschien minder algemeen bekende verenigingen een platform om zichzelf te tonen aan het Genkse publiek!”

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio