Nu ook internationale steun voor behoud kolenwasserij Beringen

Beringen -

Drie internationale industrieel erfgoedplatformen hebben zich - na overleg met de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie vzw - achter een gemeenschappelijke verklaring geschaard inzake de opheffing van de bescherming van de kolenwasserij in Beringen.

De platformen pleiten voor internationale samenwerking om tot een aanvaardbare oplossing te komen voor het behoud van de kolenwasserij.

De drie internationale industrieel erfgoedplatformen dringen onder meer aan op het organiseren van een netwerk tussen de bewaarde grote kolenwasserijen in Europa, namelijk die in Beringen, twee in Duitsland en één in Frankrijk. Voor steun zou men daarvoor op de Europese Commissie moeten kunnen rekenen. Verder willen de platformen een internationale expertencommissie samenstellen die de behouds- en herbestemmingsproblematiek van de kolenwasserij van Beringen grondig moet onderzoeken en een tweede opinie moet formuleren.

“Het verwondert ons dat bij het onderzoek van de behouds- en herbestemmingsproblematiek geen beroep gedaan werd op in andere landen en bij internationale deskundigen aanwezige ervaring en expertise”, klinkt het. “Voor een monument van deze schaal en belang lijkt zulks ons een conditio sine qua non vooraleer een beslissing te nemen.”

De deelnemende platformen zijn The International Committee for the Conservation of the Industrial Heritage (ICCIH), European Federation of Associations of Industrial and Technial Heritage (EFAITH) en Industrial and Engineering Heritage (IEHC). De initiatiefnemers maken zich sterk dat nog andere internationale organisaties de verklaring zullen bijtreden. De verklaring werd vorige vrijdag bezorgd aan Vlaams minister-president Geert Bourgeois en het Agentschap Onroerend erfgoed.

De mogelijke opheffing van de bescherming van de kolenwasserij wordt vanuit het buitenland en door internationale organisaties met argusogen gevolgd. Ook de Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning (VRP vzw) en diverse stedenbouwkundige bureaus dienden al een bezwaarschrift in. Het openbaar onderzoek leverde maar liefst 177 bezwaarschriften uit binnen- en buitenland op.