Mode

Unieke schetsen van Karl Lagerfeld worden geveild

Print
Unieke schetsen van Karl Lagerfeld worden geveild

Foto: ISOPIX

Een reeks van 125 schetsen van de hand van Karl Lagerfeld gaat binnenkort onder de hamer in Florida. Het gaat om unieke stukken, want de onlangs overleden modeontwerper stond ervoor bekend zelf alles weg te gooien.

Nog voor Karl Lagerfeld aan zijn lange carrière bij Chanel begon, was hij als freelance designer aan de slag bij het Italiaanse modehuis Tiziani, dat in 1963 werd opgericht door de Amerikaanse ontwerper Evans Richard. Er werd voornamelijk haute couture gemaakt voor de sterren uit die tijd.

In 2014 werd een reeks van schetsen van Lagerfeld uit die periode al verkocht in een veiling, toen voor prijzen tussen de 250 en 3.000 euro. Verwacht wordt dat de tekeningen op 18 april nog een stuk meer zullen opbrengen, zeker omdat Lagerfeld ondertussen is overleden. Maar ook omdat er twee belangrijke bijzitten, onder meer een van een creatie voor Hollywoodlegende Elizabeth Taylor.

Geen archief

De schetsen zijn vrij uniek. Van zijn latere periodes als ontwerper zijn er haast geen stukken meer te vinden. Lagerfeld smeet alles de prullenmand in en hield dus ook geen archief bij. “Ik gooi alles weg”, zei hij in een interview met The New Yorker Magazine in 2007. “Het belangrijkste meubelstuk dat ik in huis heb, is de vuilnisbak. Ik hou niets bij: niets van mezelf, geen schetsen, geen foto’s, geen kleding, niets!”

bekijk ook

Modellen nemen tijdens modeshow Chanel in tranen afscheid van Karl Lagerfeld

Niet te missen