Gezonde week in GBS De Driesprong

Print

Millen

Riemst - De gezonde week begon op 11 maart en eindigde op 15 maart. Tijdens deze week letten de kinderen en leerkrachten extra op gezonde voeding en voldoende beweging. De gezonde week startte met het lopen van een rondje rond de speelplaats.

Aan het begin van de dag danste iedereen op ‘Bewegen is gezond’ van Kinderen voor Kinderen. Er werd gevraagd om zoveel mogelijk gezonde tussendoortjes mee te brengen. De klas die op het einde van de week het vaakst gezonde tussendoortjes bijhad, kreeg een kleine gezonde traktatie: een drinkyoghurt. De meesten deden heel erg hun best en snackten bijna uitsluitend met groenten, fruit of noten.
De lunch telde niet mee, maar de leerlingen van het zesde leerjaar deden een onverwachts onderzoek. Uit deze steekproef konden we enkele dingen vaststellen.

Zo’n 60% van de kinderen had lichtgrijs of bruin brood bij, op de tweede plaats gevolgd door ongeveer 25% witte boterhammen. De rest van de kinderen at een pistolet of sandwich.
Meer dan de helft van de leerlingen eet vleesbeleg bij de boterham. Na vlees scoort choco ook erg hoog. De rest belegt zijn brood met kaas of gelei. Een extraatje in de brooddoos is populair. Niet iedereen heeft dit bij maar wanneer er iets extra is, zijn dit vooral wat extra groenten, een salade of fruit.

Wij vroegen aan onze medeleerlingen enkele tips voor een gezonde lunch;
- bruin brood meebrengen in plaats van wit brood.
- groente en fruit zijn ook heel belangrijk zoals aardbei, kiwi, framboos, komkommer en tomaat.
- ander beleg zoals kaas of hesp in plaats van choco is gezonder.
- een gezonde lunch moet niet altijd een boterham zijn, je kan ook soep of een salade meenemen.
Door Sophie Banken en Rune de Froidmont

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio