© De Sierk, Industrie Museum Gent,Bakkerijmuseum Veurne en Springtij

Tien originele uitstapjes voor in de paasvakantie

Geen skireisje of vakantie gepland tijdens de paasvakantie? Niet getreurd, ook in eigen land valt er in april heel wat te beleven: van koeien knuffelen tot de clown uithangen, met deze originele uitstapjes gaat geen enkel kind zich vervelen.

Lien Lammens

Circusje spelen in familiepark De Sierk

© Familiepark De Sierk - Facebook

Gooien met kegels, balanceren op eenwielers en zelfs slingeren aan trapezes: wie graag zelf de clown uithangt, kan een bezoekje brengen aan familiepark De Sierk in het West-Vlaamse De Haan. Kinderen tot tien jaar kunnen er zich uitleven in het fanfarekot of tonen hun kunstjes op het touwlopersparcours aan hun trotse ouders. Voor wie het allemaal wat rustiger mag, kan ook genieten van een wandeling tussen het vele groen.

 • Toegangsprijs: 8 euro per persoon
 • Openingsuren: van dinsdag tot zondag open van 13.00 uur tot 19.00 uur
 • Adres: Vosseslag 42 - 8420 De Haan

De schat vinden met kapitein MASsimiliaan

© RR

Kapitein MASsimiliaan is zoek naar matrozen met goede zeemansbenen van zes tot tien jaar oud voor zijn schip De Vliegende Hollander. Kandidaten moeten zich bewijzen aan de hand van een gratis speurtocht door het museum en moeten op alle verdiepingen een opdracht uitvoeren. Hun enige leidraad? De schatkaart die je aan de balie kan afhalen. Schip Ahoi piraatjes!

 • Toegangsprijs: gratis
 • Openingsuren: van dinsdag tot zondag open van 10.00 uur tot 17.00 uur
 • Adres: Hanzestedenplaats 1 - 2000 Antwerpen

Met de pony’s naar Schepdaal

© Ponyhoeve Schepdaal

Bij Manege de Ponyhove in Ternat leert Sophie je alles over het berijden en verzorgen van pony’s. De kindvriendelijke manege organiseert tijdens de Paasvakantie heuse ponykampen, waarbij kinderen van zeven tot zeventien jaar oud leren omgaan met de enthousiaste dieren. Nog een kleine tip: vergeet geen rubberen laarzen en regenjas mee te nemen.

 • Toegangsprijs: 205 euro (vijf dagen) inclusief drank, eten en activiteiten
 • Openingsuren: van maandag 9.00 uur tot vrijdag 16.30 uur.
 • Adres: Jan de Trochstraat 135 - 1703 Schepdaal

Kinderyoga in Mechelen

© De Nekker

Yoga alleen voor volwassenen? Daar denken ze bij sportcomplex De Nekker anders over. Onder professionele begeleiding van Evi Saerens worden kinderen van vier tot zeven jaar tijdens de paasvakantie ondergedompeld in de beginselen van deze edele sport en dat van kop tot teen.

LEES OOK. De pret kan weer beginnen: dit hebben de parken straks voor je in petto

Koeknuffelen in Ravels

© Photo News

Koeien zijn geen nummers en dat willen ze bij melkveebedrijf Versteynen duidelijk maken door te knuffelen. Elke zaterdagmiddag zijn jong en oud welkom om als een volleerde boer, compleet met overal en boerenzakdoek, de gevlekte beestjes van 600 kilo te knuffelen. Zijn ze wat te groot voor jou? Ga dan even langs bij de kleine kalfjes die zo mogelijk nog schattiger zijn.

 • Toegangsprijs: kinderen tot 12 jaar: 15 euro, volwassenen: 35 euro
 • Openingsuren: zaterdagmiddag van 14.00 uur tot 17.00 uur
 • Adres: Aarle 92 - 2380 Ravels

Vingerbreien in Gent

© Industrie Museum

Mama en papa kunnen even uitrusten want in het Industrie Museum in Gent werken kinderen bij voorkeur samen met hun grootouders. Zonder extra hulpstukken en met kleurrijke draad leren ze op een speelse wijze breien met de handen. Met dank aan textielontwerpster Anse Heestermans eindig je met een orginele slinger, sjaal of knotsgek hoofddeksel.

In pyjama naar de film

© Kinepolis

De dag starten met een filmbezoekje? In de paasvakantie trakteert Kinepolis je elke dag op een heleboel ochtendvoorstellingen. Van de Disney klassieker Dumbo tot de nieuwe puppy Corgi en zelfs De Fabeltjeskrant: de dieren staan in de rij om je in de ochtend al meteen aan het lachen te brengen.

Springtij in Oostende

© Springtij

In West-Vlaanderen kan jong en oud terecht op het cultuurfestival Springtij. Tijdens de paasvakantie worden er elke dag een heleboel activiteiten georganiseerd om op speelse wijze ondergedompeld te worden in kunst en cultuur. Een van die activiteiten is het gezinsparcours van kunstenaar Raoul Servais. Stippel tussen de tekeningen, 3D-poppen en animatiefilms een route uit en voer opdrachten uit in de prikkelkamer. Plezier verzekerd voor het hele gezin!

 • Toegangsprijs: Al dan niet gratis, afhankelijk van de gekozen activiteit
 • Openingsuren: van 6 tot 22 april 2019
 • Adres: afhankelijk van de activiteit (zie website)

Paaskoekjes bakken in Veurne

© Bakkerijmuseum Veurne

De Paashaas brengt chocolade en de koekjes bak je tegenwoordig zelf. Het Bakkerijmuseum in het West-Vlaamse Veurne organiseert voor kinderen vanaf vier jaar een workshop paaskoekjes bakken. Ga aan de slag met deeg en versier de koekjes als een ware patissier. Het beste aan de workshop? Je mag de koekjes meenemen naar huis om ze op te eten.

 • Toegangsprijs: 5 euro per kind
 • Openingsuren: dinsdag 9 en 16 april van 14.00 uur tot 16.00 uur
 • Adres: Albert I-laan 2 - 8630 Veurne

Musical voor kinderen

© Kursaal Oostende

Kinderen vanaf zes jaar kunnen samen met mama, papa en grootouders gaan kijken naar de familiemusical de Sprookjessprokkelaar. Geïnspireerd op het boek van Paul van Loon, Laurentien van Oranje en de Efteling, leef je mee met het verhaal van de 12-jarige Sterre, die op zoek gaat naar nieuwe verhalen in de sprookjesbibliotheek. Maar kan ze die ook vinden en wie is de mysterieuze Sprookjessprokkelaar?

 • Toegangsprijs: van 19 euro tot 35 euro
 • Openingsuren: van 7 tot 9 april om 15.00 uur of 19.00 uur
 • Adres: Kursaal-Westhelling 12 - 8400 Oostende

Niet te missen