CoolCat sluit alle winkels in België

Print
CoolCat sluit alle winkels in België

De winkel in Hasselt bleef dinsdag al dicht. Foto: Tom Palmaers

Modewinkelketen CoolCat heeft in België het faillissement aangevraagd en sluit alle winkels. Er werken 163 mensen voor het bedrijf.

Ook voor de Belgische activiteiten van de modewinkelketen CoolCat is het faillissement aangevraagd. Dat meldt het bedrijf dinsdagnamiddag. In België zijn er zeventien winkels, waarvan twee in Limburg: Hasselt en Genk. Samen met het hoofdkantoor werken er in totaal 163 mensen voor CoolCat. Op 20 maart werd al het faillissement uitgesproken voor de Nederlandse vennootschappen van de winkelketen.

Na het faillissement van de Nederlandse activiteiten klonk het nog dat de buitenlandse onderdelen daarbuiten zouden vallen. Dinsdag meldt het bedrijf dat de Belgische winkels “voor de aanlevering en overige ondersteuning zeer afhankelijk zijn van de Nederlandse vennootschappen”. De bestuurders van de Belgische activiteiten hebben daarom geoordeeld dat een gerechte reorganisatie in België “geen kans van slagen heeft”.

Maandag werd beslist tot een rechtstreekse aanvraag van faillissement. In afwachting van het vonnis blijven de winkels gesloten. Een curator, die nog aangesteld moet worden, moet dan bekijken of de winkels weer open zullen gaan.

Het bedrijf wijst erop dat het de voorbije jaren, “net als veel andere modewinkelbedrijven” te maken heeft gehad met “zeer uitdagende marktomstandigheden”. Na een ingrijpende reorganisatie was er in de eerste helft van 2018 “een krachtige verbetering van de commerciële en financiële resultaten”, klinkt het dinsdag. Dat herstel bleek echter onvoldoende om “een aantal incidentele en structurele tegenvallers in de tweede helft van 2018” op te vangen. Er wordt gewezen op de zeer warme en lange zomer van 2018 en extreem zachte winter van 2019.

De winkelketen in Nederland werd in 1979 opgericht door ondernemer Roland Kahn.

LEES OOK. Nederlands merk CoolCat heeft het faillissement aangevraagd