© Raymond Lemmens

Van mooi hotel tot barbecuestokjes: Amerikaanse band schrijft ode aan Genk

Het Amerikaanse Sun Kil Moon heeft een song geschreven over Genk. Afgelopen zomer was de act headliner op het Absolutely Free Festival, en daar deed frontman Mark Kozelek uitvoerig inspiratie op.

In ‘I’m Not Laughing At You’ (van het nieuwe Sun Kil Moon-album ‘I also want to die in New Orleans’) heeft Mark Kozelek het in zijn typische beschrijvende stijl uitvoerig over Genk en de ervaringen die hij in de mijngemeente opdeed. In augustus 2018 zakte de Amerikaan af voor een exclusief concert op het Absolutely Free Festival. Kozelek en de bandleden van Sun Kil Moon verbleven een halve week in Genk. In alle intimiteit werd er een aantal dagen gerepeteerd in het plaatselijke jeugdcentrum Rondpunt 26, en uiteindelijk was het exclusieve concert op AFF een van de hoogtepunten van het festival.

Gitaar van overleden vader

Kozelek vertelt in de song onder meer over het gesprek dat hij had met een Roemeense bediende in het Carbon-hotel en over politiek, maar maakt net zo goed tongue in cheek grapjes. Want, als we de nieuwe song mogen geloven, bevielen ook de bekende Genkse barbecuestokjes Kozelek erg, alleen waren het er blijkbaar wat weinig.

Bovendien had de Amerikaan ook een oogje op de “uitzonderlijk mooie” blauwe Telecaster-gitaar van festivalorganisator Lennart Janssen. Die gitaar mocht de frontman lenen voor het concert, en achteraf wilde hij hem maar wat graag overkopen. Dat bleek niet mogelijk, zo vertelt Kozelek: de gitaar was een erfstuk van Janssens overleden vader, en daar kon de Genkenaar begrijpelijkerwijze moeilijk afscheid van nemen. “Het was de gitaar waarop ik 15 jaar geleden muziek heb leren spelen, die doe ik nooit weg. Maar af en toe leen ik ze uit. Zoals aan Kozelek, zelf een fervent gitaarliefhebber. Dat hij er nu naar verwijst in een nummer, vind ik zo ontroerend. Ik kreeg er echt kippenvel van.”

Hemd kopen

Janssen begeleidde Kozelek tijdens zijn verblijf in Genk, en ging onder meer een kopje koffie drinken en een hemd kopen met de muzikant. “Ook de gesprekken die we op restaurant met hem voerden, over Amerika en de politiek, komen terug in het nummer. Het toont dat Genk en AFF een blijvende indruk op hem hebben nagelaten.”

“Ik heb Kozelek gisteren een bericht gestuurd om te zeggen hoe mooi ik het nummer vond”, vervolgt Lennart. “En hij heeft geantwoord. Hij bedankte voor het compliment en vertelde dat hij ooit nog eens naar AFF hoopt te komen, om er op die mooie gitaar te spelen.”

Beluister hier de ‘Genkse song’ van Sun Kil Moon:

AFF vindt dit jaar plaats op 2 en 3 augustus