Mode

Vrouw wijst studenten in leggings met de vinger, maar dat loopt uit de hand

Print
Vrouw wijst studenten in leggings met de vinger, maar dat loopt uit de hand

Foto: Shutterstock

Een Amerikaanse moeder heeft haar standpunt over leggings bij vrouwelijke studenten neergepend in The Observer, de campuskrant van de University of Notre Dame in Indiana. Daarin staat dat dames ze maar beter niet meer zouden aantrekken omdat ze te sexy zijn. “Koop liever een jeans”, staat in haar pleidooi.

De vrouw in kwestie is Maryann White en ze vindt het niet kunnen dat vrouwen in strakke leggings “te koop lopen met hun lichaam”. In haar brief, die de titel ‘The Leggings Problem’ meekreeg, roept ze studentes op om minder sexy te zijn. “Ik wachtte lang om deze brief te schrijven, in de hoop dat de mode zou veranderen en een dergelijke brief overbodig zijn. Maar dat gebeurt blijkbaar niet. Ik wil niemand beledigen noch inbreuk plegen op iemands rechten. Ik ben gewoon een katholieke moeder van vier zonen met een probleem dat alleen meisjes kunnen oplossen: leggings.”

De moeder liep een trauma op toen ze vorige herfst naar een bijeenkomst ging op school, waar een groep meisjes in leggings haar uitzicht verstoorde. “Voor ons stond een groep jonge vrouwen, die allemaal een nauwsluitende legging droegen in combinatie met een crop top. Bij sommigen leek het alsof de legging op hun lichaam was geschilderd. Leggings zijn zo naakt, zo aansluitend. Kan je de volgende keer dat je gaat winkelen aan de moeders van zonen denken en gewoon een spijkerbroek kopen?”

Statement

De brief werd slecht ontvangen en lokte een heleboel tegenreacties uit. In minder dan een dag tijd, kwam er een uithaal van de non-profitgroep Irish 4 Reproductive Health. Die riep 26 maart uit tot “Leggings Pride Day” en moedigde mensen van alle geslachten aan om foto’s van zichzelf te plaatsen in een legging. Zelfs vrouwen die het kledingstuk tot voor kort enkel droegen in de fitness, besloten om er ook daarbuiten mee rond te lopen om een statement te maken: vrouwen moeten vrij zijn om te dragen wat ze willen.

Intussen hebben studenten la mama afgelopen dinsdag ook van antwoord gediend in diezelfde Observer. “Het idee dat vrouwen een kledingstuk moeten mijden omdat mannen zichzelf weleens niet zouden kunnen beheersen, is het - onterecht! - verschuiven van de schuld van de toeschouwer naar de drager”, luidt de conclusie.

Niet te missen