Beauty

Test Aankoop: “Shampoo voor beschadigd haar werkt niet”

Print
Test Aankoop: “Shampoo voor beschadigd haar werkt niet”

Foto: Shutterstock

Is je haar beschadigd en probeer je het nog te redden door shampoo voor kapotte lokken in huis te halen, dan ben je er volgens een nieuw onderzoek van Test Aankoop aan voor de moeite. De consumentenwaakhond testte veertien producten die herstel beloven, maar geen enkel middel maakte die belofte ook waar. Daarnaast werden ook twee normale shampoos onder de loep genomen.

De zestien shampoos werden in het laboratorium uitgetest op echte haarlokken. Die werden gekleurd met pigment en vervolgens gewassen. Het doel van deze eerste testfase? Checken of het pigment eraf kwam na een wasbeurt. Alle shampoos slaagden erin om de lokken goed te reinigen.

Voor de volgende fase van de test werden twee haarexperts uitgenodigd. Zij analyseerden beschadigd haar van 25 vrijwilligers en wasten hun haren met de zestien shampoos. Een aanvullend groepje van 30 deelnemers mocht alle shampoos een week lang thuis testen.

Valse claims

De conclusie? Geen enkele van de shampoos die herstel beloofden, herstelden kapot haar ook echt. Volgens de experts kan geen enkel middel beschadigde haren weer gezond krijgen omdat haarlengtes dode materie zijn. De claims op de verpakking van ‘repair shampoos’ zijn volgens dit onderzoek dus gebakken lucht. Ze kunnen niet meer dan de twee normale shampoos in deze test. Shampoos kunnen je kapsel louter reinigen en verzorgen. Test Aankoop wil nu dat fabrikanten de valse beloften van hun verpakkingen halen.

Wat helpt dan wel tegen beschadigd haar?

Om van beschadigde haren verlost te geraken of het probleem te voorkomen, raadt BV-kapper Jochen Vanhoudt aan om geregeld de puntjes te laten bijknippen. Eens die splitsen, is de schade onomkeerbaar. Hoe langer je wacht, hoe meer lengte er bij het volgende kappersbezoek af moet. Haarkleuringen kunnen je lokken ook beschadigen. Voor dames die thuis zelf aan de slag gaan: let op als je twee producten moet mengen, want dan ben je met een sterke kleuring bezig en die zijn minder onschuldig dan kleurshampoos. In het kapsalon wordt tegenwoordig vaak gewerkt met bound builders. Dat is een behandeling die de conditie van je haar tijdens het (ont)kleuren beter beschermt.

Niet te missen