Geert Decresson getuigt over visuele beperking tijdens Ichternamiddag KVLV

Print

Opglabbeek

Opglabbeek - Tijdens de ichternamiddag kregen de leden van KVLV Geert Decresson, voorzitter van Belgisch centrum voor Geleidehonden, over de vloer. Dankzij zijn getuigenis hebben we een duidelijker beeld gekregen van zijn leefwereld en het functioneren met een visuele beperking.

Met verwondering en bewondering hebben we naar zijn levensverhaal geluisterd. We hebben geleerd dat iedere visuele beperking een individuele aanpak vraagt, maar vooral ook dat de eigen inzet en een positieve kijk op het leven onmisbare voorwaarden zijn om integratie te vergemakkelijken.

Geert Decresson is ervaringsdeskundige en een gepassioneerde verteller die zich niet laat beperken door zijn beperking maar dit eerder als een uitdaging ziet. Door een arbeidsongeval is hij op 23-jarige leeftijd blind geworden en heeft hij zichzelf de meeste beschikbare hulpmiddelen (braille-stoklopen-typen) in spoedtempo aangeleerd. Door de ondersteuning van een blindengeleidehond is zijn zelfstandigheid nog meer toegenomen.
Opmerkelijk dat deze hond getraind wordt om voor twee te handelen en te ‘denken’. Een noodzakelijke voorwaarde hierin is dat er een positieve match moet zijn tussen hond en begeleider. Dit vraagt een specifieke en persoonsgerichte aanpak. De kostprijs voor deze intensieve professionele opleiding en training bedraagt 25.000 euro.
Er is 68.000 kg aan dopjes nodig voor één blindengeleidehond. Daarom starten we als KVLV de actie ’Dop je leeftijd’. Breng op ons lentefeest al je dopjes mee, zo kunnen we een kleine’ bijdrage leveren voor de opleiding, training en aanschaf van een blindengeleidehond.

Meer informatie op www.geleidehond.be of www.dopjesactie.be en voor vragen bcg@geleidehond.be.

 

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio