Prof. Christine Van Broeckhoven maakt Neos Pelt wegwijs in het geheugen

Print
Prof. Christine Van Broeckhoven maakt Neos Pelt wegwijs in het geheugen

Foto: François Geunes

Overpelt - Donderdagnamiddag 21 maart verzamelden bijna honderd mensen (leden en niet-leden van Neos-Pelt) in De Peel om te komen luisteren naar Prof. Dr. Christine Van Broeckhoven, de Belgische autoriteit op gebied van dementie, ziekte van Alzheimer en andere aandoeningen die met het verschijnsel 'vergeten' te maken hebben. Zij is professor aan de UA en groepsleider in het onderzoekscentrum van Moleculaire Neurologie.

Zij verklaarde de duidelijke verschillen die bestaan tussen de mindere prestaties van ons geheugen, dementie en de ziekte van Alzheimer. Zij stelde de aanwezigen gerust en nam heel wat misverstanden uit de weg door te bevestigen dat vergeetachtigheid een heel normaal gevolg is van het feit dat wij verschillende jaren ouder worden dan onze voorouders. Deze mensen stierven “op tijd” en hadden veel minder last van aandoeningen als de vooraf vernoemde.
Vanaf de leeftijd van 65, soms eerder, soms later, is het normaal dat we op een keer niet meer weten hoe een bepaalde man/vrouw, die we toch al lang menen te kennen, heet of waar hij/zij woont. Er is dan nog geen reden om een scan van de hersenen te ondergaan. Een hulpmiddel om de graad van vergeetachtigheid vast te stellen, is gesprekken voeren met andere mensen met min of meer hetzelfde aantal jaren op de teller. We kregen ook de informatie mee dat er géén pilletjes bestaan die ons daarbij echt helpen. Wat wel positieve effecten heeft zijn de klassieke middelen: niet roken, weinig alcohol, gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging, kortom: een gezonde levenswijze. De spreekster beantwoordde tot slot nog enkele praktische vragen uit het publiek.
We wilden toch even vermelden dat zij gratis komt en enkel een bijdrage vraagt voor haar vzw Breininstituut. Voor info zie http://tiny.cc/breininstituut-ua.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio