Vernielingen door Franse ‘gele hesjes’ kostten verzekeraars 200 miljoen euro

Print
Vernielingen door Franse ‘gele hesjes’ kostten verzekeraars 200 miljoen euro

Foto: AFP

De vernielingen die werden aangebracht in de marges van betogingen van de ‘gele hesjes’ in Frankrijk, hebben de verzekeraars de voorbije maanden al 200 miljoen euro gekost. Dat blijkt uit een schatting van de Franse verzekeringenfederatie (FFA).

Sinds het begin van de manifestaties tot en met 16 maart werd 175 miljoen euro uitgekeerd aan ondernemingen, ter vergoeding van geleden schade en exploitatieverlies. Er ging ook 25 miljoen naar particulieren, voor de schade die door de vandalen werd aangebracht aan voertuigen en huizen.

De nieuwe schatting houdt ook rekening met de schade van 16 maart, toen gele hesjes in een honderdtal winkels in Parijs vernielingen aanbrachten.

Dat deelde de FFA dinsdag mee bij de bekendmaking van de jaarcijfers van de verzekeringssector. Natuurrampen kostten de verzekeraars vorig jaar het meest: 3,2 miljard euro. Daarvan werd 1,2 miljard euro uitgekeerd na overstromingen in het departement Aude, nog eens 800 miljoen euro had te maken met een droogteperiode.

Volgens de FFA realiseerde de Franse verzekeringssector vorig jaar een omzet van 220 miljard euro, 4 procent meer dan in 2017. Daarmee zou hij de grootste in Europa geworden zijn, voor de Duitse verzekeraars (202 miljard euro) en de Italiaanse (135 miljard euro).