Deel van oude stadsmuur in Maastricht ingestort

Print
Deel van oude stadsmuur in Maastricht ingestort

Foto: Track 88

In Maastricht is zaterdagavond een deel van de oude stadsmuur ingestort. Het ingestorte stuk stond al enige tijd onder extra toezicht. Er vielen geen gewonden.

De muur brak over een breedte van ongeveer zes meter. Dat gebeurde rond 23.00 uur ter hoogte van de Sint Pieterskade. De stenen stortten in het water van de vijver bij De Vijf Koppen in het Stadspark.

Enkele maanden geleden is al vastgesteld dat er op die plek een uitbolling zat, vermoedelijk veroorzaakt omdat er water in het vestingwerk was gelopen.

Er is toen meetapparatuur geplaatst om dat deel van de stadsmuur te monitoren, aldus gemeentelijk woordvoerster Carla Wetzels. Ook zijn er afwateringsmaatregelen genomen boven op de muur, waar een smal betegeld voetpad loopt. ,”Daarbij is gewerkt aan die bestrating boven op de muur”, aldus de woordvoerster. De meetapparatuur zou de rest van het jaar blijven staan. Op basis van de bevindingen zou dan een plan van aanpak worden gemaakt.

Zwakke plek

De zwakke plek in de vestingwerken werd vorig jaar ontdekt tijdens ‘consolideringswerkzaamheden’ die de gemeente liet uitvoeren, samen met de RCE (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed). Die restauratie werd eind 2018 afgerond. Het betreffende vestingwerk is eigendom van de gemeente en tevens rijksmonument. Het stuk muur tussen de rondelen ‘Haat en Nijd’ en ‘Vijf Koppen’ dateert uit 1516 en bestaat uit mergelblokken, bekleed met hardsteen. Die hardstenen mantel is zaterdagavond over een breedte van zo’n zes meter naar beneden gestort en in de aangrenzende vijver beland.

De Maastrichtse burgemeester Penn nam zondagmiddag een kijkje ter plaatse. ,”Ik werd rond middernacht gebeld. Ik ben allereerst blij dat er geen gewonden zijn. Mijn tweede reactie was: heel erg jammer wat er met onze stad gebeurt. Een beetje droevig dit. Nu moeten we de oorzaak onderzoeken én kijken of er verder nog kwetsbare plekken in de muur zitten.”

De meetapparatuur stond alleen op de nu ingestorte plek muur, aldus woordvoerster Wetzels.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio