Werkstraf van 180 uur voor Nederlandse wietteler in Hamont-Achel

Print
Werkstraf van 180 uur voor Nederlandse wietteler in Hamont-Achel

Themabeeld. Foto: BELGA

Hasselt / Achel / Hamont-Achel -

De Hasseltse correctionele rechtbank heeft vrijdag een 50-jarige Nederlander uit Hamont-Achel voor een wietplantage veroordeeld tot een werkstraf van 180 uur en een boete van 8.000 euro. Als de werkstraf niet binnen de termijn wordt uitgevoerd, wacht hem vijftien maanden cel. Voor de boete kreeg hij uitstel voor 6.400 euro.

De man teelde tussen begin september 2017 en 5 december 2017 wiet in zijn woning. De politie ontdekte de teeltinstallatie toen ze bijstand verleende aan een deurwaarder, die beslag kwam leggen. Op de bovenverdieping vonden ze twee teeltruimtes met in totaal 259 planten. De man had naar eigen zeggen eenmaal geoogst, maar die oogst was ook nog eens mislukt.

De man had nog een gunstig strafverleden. Hij had zelf aan de rechtbank een werkstraf gevraagd om iets terug te doen voor de maatschappij. De rechtbank is op dat verzoek ingegaan. Hij is vader van zes kinderen. Voor de gestolen elektriciteit moet de man aan netbeheerder Fluvius een schadevergoeding van 14.192 euro betalen. Het parket vroeg een vermogensvoordeel van 29.250 euro verbeurd te verklaren, maar die vordering heeft de rechtbank afgewezen.