© AP

Honderden Nieuw-Zeelanders bereid hun wapens in te leveren

Honderden Nieuw-Zeelanders hebben stappen ondernomen om hun wapens in te leveren, naar aanleiding van het aangekondigde verbod op de verkoop van automatische en semiautomatische geweren. Dat meldt de Nieuw-Zeelandse politie vrijdag. De wapens mogen niet meer verkocht worden sinds de aanslagen op twee moskeeën in Christchurch.

Een Australische rechts-extremistische man schoot op vrijdag 15 maart vijftig gelovigen dood in twee moskeeën in Christchurch, en streamde de beelden van het bloedbad op Facebook. Kort na de aanslagen kondigde premier Jacinda Ardern een verstrenging van de wapenwetgeving aan. Die wet liet de schutter toe om legaal de vuurwapens aan te kopen die hij tijdens de aanval gebruikte, inclusief semi-automatische wapens.

Premier Ardern heeft donderdag het verbod op de verkoop van automatische en semiautomatische geweren aangekondigd. “Elk type van semiautomatische geweren dat gebruikt werd tijdens de aanvallen op 15 maart, zal in dit land verboden worden”, zei Adern. Het verbod op de verkoop van deze wapens is op donderdag om 15.00 uur lokale tijd in werking getreden, en er werd een periode afgekondigd voor de teruggave van de wapens.

De regering heeft een terugkoopprogramma aangekondigd met een geschatte kostprijs van tussen de 100 en 200 miljoen Nieuw-Zeelandse dollar, of 60 tot 120 miljoen euro. Er is een amnestieperiode ingesteld, maar wie zijn wapens niet op tijd inlevert, riskeert drie jaar celstraf en boetes tot 4.000 Nieuw-Zeelandse dollar of 2.430 euro.

“In de eerste 20 uur na de invoering van het verbod belden bijna 500 mensen het speciale nummer, ingesteld door de politie voor de teruggave”, meldde adjunct-commissaris Tusha Penny. Tegenstanders van het verbod hebben hun ongenoegen geuit door valse verklaringen van teruggave te sturen. “Deze individuen hebben misschien niets beter te doen, maar dat is niet het geval voor de politie. Dit is onder de huidige omstandigheden niet acceptabel”, zei Penny. De politie schat dat er 1,2 miljoen vuurwapens in omloop zijn in Nieuw-Zeeland, een land met 4,5 miljoen inwoners. Maar dat getal geeft geen beeld van het aantal militaire wapens dat binnen de bevolking circuleert.

Meer over Aanslag moskeeën Nieuw-Zeeland