Leerlingen Klim-op Plockroy maken nestkastjes

Print

Wijshagen

Opglabbeek - De leerlingen van de derde graad van Klim-op Plockroy zijn actieve en kundige makers van schuil- en nestgelegenheid voor vogels en bijen voor behoud van de natuur en biodiversiteit. Op dinsdag 19 maart maakten zij in kader van Educatief Natuurbeheer aan de school elk een vogelnestkastje.

Met ondersteuning van vrijwilligers van Natuurpunt en met gebruik van schroef- en nietmachines was de klus vlug geklaard. Onder het goedkeurende oog van juf Miet kleurden de leerlingen de nestkastjes en gaven ze hun eigen naam aan hun creaties. De zesdejaars van deze graad hadden vorig jaar al technische kennis opgedaan bij het helpen maken en plaatsen van een bijentotem in kader van het bijenproject Kolis. Dit projectgebied ligt op wandelafstand van de school en is daardoor een geschikt en leerrijk gebied om de geheimen en waarde van de natuur te leren en te ervaren.

Na een korte speelpauze werden aan de Kolisbergen op aanwijzing van de kinderen door de vrijwilligers de nestkastjes tegen bomen bevestigd. Het is voor de vogels een extra nestgelegenheid om hun soort in stand te houden. In de namiddag werd tijdens een plezierige en leerrijke wandeling, gegidst door Maxim en Jan, het verhaal van de paddentrek en de paddenoverzet aan ’t Broek verteld. Zo leerden de leerlingen over het herstel van de typische kempische heide, de bedoeling van het bijenproject Kolis en over de werken die voor beide projecten uitgevoerd werden.

Als vervolg op deze info hadden de kinderen nog wat vragen en opmerkingen over padden, kikkers, salamanders, reeën, everzwijnen, wolven, bomenzaadjes, klimaatopwarming en biodiversiteit, een begrip, dat goed is doorgedrongen bij de kinderen. Als afsluiter namen de leerlingen grondstalen om het bodemleven te onderzoeken. Na het wateronderzoek tijdens voorgaande jaren is dit een mooie aanvulling voor kennis van de biodiversiteit en natuurwaarden van dit gebied. In een flinke wandeling werd terug naar school gegaan. 

Externe links

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio