Europese Volkspartij schorst de partij van Viktor Orban: “Dit is ongezien”

Print
Europese Volkspartij schorst de partij van Viktor Orban: “Dit is ongezien”

Viktor Orban. Foto: EPA-EFE

De Hongaarse regeringspartij Fidesz wordt met onmiddellijke ingang en “tot nader order” geschorst als lid van de Europese Volkspartij (EVP). Dat heeft het politieke bestuur van de EVP woensdag in Brussel beslist, in aanwezigheid van de sterke man van Fidesz, premier Viktor Orban.

Het is EVP-voorzitter Joseph Daul die de schorsing bekendmaakte. 190 leden van het EVP-bestuur stemden voor de schorsing van Fidesz, drie tegen. De schorsing gaat meteen in en betekent concreet dat Fidesz uitgesloten wordt van alle EVP-bijeenkomsten en niet zal kunnen meedingen naar politieke posten. Donderdag zal Orban meteen de grote afwezige zijn op de traditionele bijeenkomst van EVP-leiders voor aanvang van de Europese top.

Verschillende partijen die tot de EVP behoren, waaronder ook CD&V en cdH, hebben de procedure opgestart om Fidesz uit te zetten. Een postercampagne gericht tegen Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker was de druppel, maar het beleid van Orban is veel EVP’ers al langer een doorn in het oog. “Wie continu ingaat tegen christendemocratische ideologie en waarden, heeft bij ons geen plaats”, motiveerde CD&V-voorzitter Wouter Beke de brief die hij op 28 februari aan EVP-voorzitter Joseph Daul verstuurde.

“Het is niet meer dan terecht dat Fidesz en Orban geschorst worden. Dit is ongezien. Nooit eerder is een partij geschorst binnen de EVP”, zegt Wouter Beke, CD&V- voorzitter, in een persbericht na de schorsing. “Wij hebben gedaan wat moest worden gedaan, uit respect voor basiswaarden die EU en EVP koesteren en uit overtuiging dat Europa de juiste koers moet blijven volgen in het belang van de welvaart en veiligheid van onze burgers.”

Over het lot van Fidesz werd woensdagmiddag beslist tijdens het partijbestuur (‘political assembly’) van de EVP. Vicevoorzitter Esther de Lange maakte voor aanvang bekend dat voorzitter Daul de schorsing van Fidesz ging voorstellen. Pas wanneer een raad van wijzen oordeelt dat het beleid van Fidesz opnieuw aan de normen en waarden van de EVP beantwoordt, zou de partij haar volwaardige lidmaatschap weer kunnen opnemen. Die raad van wijzen zou geleid worden door de voormalige voorzitter van de Europese Raad, Herman Van Rompuy.

Het valt af te wachten hoe Orban zelf zal reageren. Een medewerker van Orban zei al dat hij een tijdelijke schorsing kan aanvaarden als de raad van wijzen de expliciete opdracht krijgt toe te zien op de vernieuwing van het EVP-lidmaatschap.

Op het partijbestuur van de EVP was Orban zelf ook aanwezig. Hij kreeg de kans zich tegen de beschuldigingen te verdedigen, waarna de EVP’ers gevraagd werden te stemmen over het lot van Fidesz.