Ernest van der Kwast op bezoek bij de Sint-Martinusscholen

Print

Foto: Brigitte Ramaekers

Herk-de-Stad - Op 12 maart was Ernest van der Kwast te gast in de Markthallen. Hij wist de leerlingen van de Sint-Martinusscholen te boeien tijdens een fijn gesprek.

Ernest van der Kwast (1981) werd geboren in Bombay, India. De man is in Nederland een gewaardeerd presentator, interviewer, columnist, theatermaker en schrijver. In die laatste hoedanigheid brak hij door met zijn roman 'Mama Tandoori' (2010), die in Nederland en Italië een bestseller werd met meer dan 100.000 verkochte exemplaren. In 2012 verscheen de novelle 'Giovanna’s navel' die ook in het Duits werd vertaald. In 2015 verscheen de roman 'De ijsmakers', waarvan de vertaalrechten aan zeven landen zijn verkocht. Ook won hij met deze roman de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs. In 2016 verscheen zijn laatste boek, 'Het wonder dat niet omvalt'.

Dat hij in Vlaanderen zo weinig bekend is, schreef van der Kwast toe aan een verschil in intelligentie tussen Vlaanderen en Nederland. Daarmee was de toon al meteen gezet. Hij ging in gesprek met tien vijfdejaars en mevrouw Rita Pieters. De leerlingen hadden een boek van hem gelezen en enkele vragen voorbereid. Het pakte meteen iets anders uit. De schrijver begon namelijk met elke leerling te vragen of hij/zij verkering had. Hij toonde zich erg nieuwsgierig naar de belevingswereld van de 17-jarigen in de zaal.

Toch wisten de leerlingen nog antwoorden los te krijgen. Bijvoorbeeld dat hij inspiratie haalt uit alles en iedereen om zich heen. Invallen en ideeën noteert hij in een opschrijfboekje en later kan zomaar een zin zomaar opeens een hele roman opleveren. Althans, dat was het geval bij De ijsmakers. Die inspiratie is ooit gekomen toen een kennis hem naar een vallei in Noord-Italië bracht, het portier van de auto open zwierde en de woorden sprak: 'En hier wonen de ijsmakers.'

Het verschil tussen Nederlands en Vlaams zorgt voor hilarische misverstanden waardoor het een zeer leuk gesprek werd. Muzikale intermezzi van onze leerlingen zorgden voor de nodige afwisseling. Het werd een geslaagde namiddag met een schrijver die de aanwezigen zeker en vast wist te verleiden om zijn boeken te lezen.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio