Op zoek naar je biologische ouders of kinderen? Vlaanderen richt DNA-databank op

Print
Op zoek naar je biologische ouders of kinderen? Vlaanderen richt DNA-databank op

Themabeeld Foto: BELGAIMAGE

Wie op zoek is naar zijn biologische ouders of kinderen, kan daarvoor vanaf 1 januari 2020 terecht in een Vlaams afstemmingscentrum met DNA-databank. De Commissie Welzijn van het Vlaams parlement heeft het decreet voor de oprichting daarvan woensdagochtend goedgekeurd.

Met het decreet wil het Vlaams parlement minstens gedeeltelijk tegemoetkomen aan het internationaal recht op afstammingsinformatie. Dat gebeurt tweeledig: ten eerste komt er een Vlaams afstammingscentrum, waar iedereen die vragen heeft over zijn of haar afkomst - denk maar aan geadopteerde kinderen - terecht kan. Dat moet hand in hand gaan met psychosociale ondersteuning voor wie dat wil, al is het voor minderjarigen verplicht.

Daarnaast komt er een DNA-databank, waar DNA-profielen worden opgeslagen die nadien met elkaar gematcht kunnen worden. Belangrijk: de matching gebeurt enkel voor mensen die hebben aangegeven dat ze dat willen en vrijwillig DNA hebben afgestaan, en wordt beperkt tot de eerste graad. Dat vermijdt situaties waarbij bijvoorbeeld een donor die anoniem wil blijven, via andere verwanten alsnog ‘ontmaskerd’ wordt.

Om de kostprijs te bepalen, kijkt het parlement naar de Vlaamse regering. Die moet ook bepalen welke mensen in aanmerking kunnen komen voor een verlaging of vrijstelling. Het afstammingscentrum kan een vergoeding vragen voor de analyse en matching van DNA-profielen en voor vragen in het kader van een interlandelijke adoptie.

Het decreet is woensdagvoormiddag met de steun van oppositiepartijen sp.a en Groen goedgekeurd in het Vlaams parlement. De tekst verhuist nu naar de plenaire vergadering. Het centrum zou op 1 januari 2020 een feit moeten zijn.