© Marie-Paule Clerinx

© Marie-Paule Clerinx

© Marie-Paule Clerinx

© Marie-Paule Clerinx

© Marie-Paule Clerinx

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Icoonschilder Pieter Liket en de Nacht van de Geschiedenis

De zeventiende ‘Nacht van de Geschiedenis’ stond in het teken van 'Meesterschap'. Davidsfonds Tongeren organiseerde dit jaar het evenement samen met icoonschilder Pieter Liket (reeds jaren lid van het Davidsfonds). Een 35-tal geïnteresseerden, waaronder enkele icoonkenners uit Binkom, verzamelde dinsdagavond 19 maart in de aula van het Gallo-Romeins Museum in Tongeren.

Marie-Paule Clerinx

Pieter Liket leerde de Griekse en Russische discipline om iconen te schilderen in Beieren, Tilburg en Tongerlo. Hij bestudeerde iconen in de kloosters op de Berg Athos, de 'autonome monastieke staat van de heilige berg' in Noord-riekenland. Hij schildert evenwel zijn iconen thuis, in het rustige Bolder (Riemst).

Met een prachtig in elkaar gestoken powerpoint (door M. Reggers) vertelde Pieter Liket over de eeuwenoude vroegchristelijke en Byzantijnse traditie van het icoonschilderen. Hij wees op de subtiele stijlverschillen van ieder icoon waardoor ieder kunstwerk een rijke en onveranderlijke symboliek krijgt. De deelnemers konden bijna letterlijk 'iets' van de sfeer van Athosberg en het monnikenleven proeven, 'Monnikengeduld en tempera'. Een mooi uitgestalde icooncollectie naast mooie kunstboeken en kunstmateriaal maakten deze lezing zeer aanschouwelijk. Deze Nacht van de geschiedenis sloot af met een boeiend vraaggesprek .


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio