UPDATE. Schietpartij Utrecht: dit weten we ondertussen al

Print
Brussel -

Bij een schietpartij zijn op het 24 Oktoberplein in Utrecht drie doden en vijf gewonden gevallen. Dat heeft de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen gezegd in een eerste balans van de schietpartij op een Utrechtse tram. Er is sprake van zeker één dader, mogelijk meerdere. De Nederlandse politie verspreidde het signalement van de 37-jarige Gökman Tanis, die later op de dag nog opgepakt werd.

Volg het nieuws rond de schietpartij hier live.

Rond 10.45 uur opende een schutter het vuur op een tram in Utrecht. Er heerste lang veel onduidelijkheid over het aantal slachtoffers. Premier Mark Rutte sprak tijdens een korte persconferentie over “mogelijk doden”, maar van Zanen had het kort daarna over drie doden en vijf gewonden. Dat deelde hij mee in een video, verspreid op de sociale media.

Zeker één dader kon vluchten, “mogelijk in een auto”. Het ging om een rode Renault Clio. Volgens de politie is er voor de schietpartij zo’n model buitgemaakt bij een carjacking. De wagen is later enkele kilometer verder aangetroffen.

Hoofdverdachte aangehouden

De politie wist de 37-jarige Gökmen Tanis, die geboren is in Turkije, maandagnamiddag te arresteren. De autoriteiten houden rekening met een mogelijk terroristisch motief. Over Tanis doen heel wat geruchten de ronde. Zo bericht Algemeen Dagblad dat de man eerder deze maand nog voor de rechter moest verschijnen in een verkrachtingszaak.

Burgemeester Van Zanen, het hoofd van de politie Midden-Nederland en de hoofdofficier van Justitie zeggen dat Gökman Tanis verdacht wordt van doodslag met terroristisch motief, maar inmiddels is eerwraak het meest waarschijnlijke motief, aldus bronnen aan het AD. Bronnen melden ook aan het AD dat Tanis in een woning in Utrecht is aangehouden. De woning ligt dicht bij de plek waar de gekaapte rode Renault Clio werd achtergelaten.

De politie viel op enkele plaatsen in de stad binnen. De politie heeft bij een huiszoeking ook een tweede arrestatie verricht, wat de rol van deze verdachte is, wordt nog uitgezocht.

Lees ook. Vrouw zat op tram in Utrecht waar dader toesloeg: “Hij mikte op mensen op bankjes”

Het dreigingsniveau werd voor de hele provincie Utrecht opgetrokken naar niveau 5, het hoogst mogelijke niveau van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Na de persconferentie - en de bekendmaking van de arrestatie van de hoofdverdachte - zakte dat opnieuw naar niveau 4. Ook in de rest van het land is niveau 4 van kracht. Dat betekent dat de kans op een aanslag in Nederland reëel is, maar dat er geen concrete aanwijzingen zijn voor een terreuraanslag.

Aan de inwoners in Utrecht werd gevraagd om binnen te blijven, maar dat advies werd rond 16.30 uur ingetrokken. De plaats van het incident, in wijk de Kanaleneiland, is in een wijde omgeving afgezet en het tramverkeer in de Nederlandse stad werd stilgelegd.

Iedereen die meer informatie kan bezorgen over de zaak krijgt van de Utrechtse politie de vraag zich te melden op de opsporingslijn, op het nummer 0800-6070.

VIDEO. Dit zijn de eerste beelden van de schietpartij in Utrecht