Terugblik op de tophengst van Limburg

Print
Terugblik op de tophengst van Limburg

Foto: Glenn Haex

Peer - Een paard met een onstuimig en wild karakter. Dat was het springpaard Darco gedurende zijn hele carrière. Zijn naam en die van ruiter Ludo Philippaerts zijn voor altijd met elkaar verbonden. Daarom werd veertien jaar geleden een standbeeld van het dier gemaakt door kunstenaar Leo Camps: ‘Darco is een symbool in onze regio’

Een hengst vol vuur en doorzettingsvermogen, dat was het Belgische Warmbloedpaard Darco. Ruiter Ludo Philippaerts uit Oudsbergen noemde het dier ‘het paard van zijn leven’. Samen behaalden ze dan ook talloze overwinningen in de ruitersport. Zo werden ze zelfs zevende op de Olympische Spelen in 1992. In 2005 werd Darco vereeuwigd in zijn geboortedorp Peer met een bronzen standbeeld.

Kunstenaar Leo Camps uit Ellikom kreeg de taak om het standbeeld te maken. "Drie verschillende partijen vroegen mij om het kunstwerk te maken", vertelt Camps. "Zowel de vzw Landelijke Rijvereniging, de stad Peer en Tinus Paesen gaven mij de opdracht. Tinus Paesen is trouwens de eigenaar van het paard." Paesen is ook de eigenaar van de stoeterij Lindehof. Hier werd Darco geboren en is hij uiteindelijk ook overleden. "De opdrachtgevers vroegen mij vooral om het karakter van Darco naar boven te laten komen in het beeld", vertelt Camps. "Ik mocht dus zeker geen gewoon portret maken van het dier. Daarom heb ik het paard laten steigeren. Darco was dan ook een paard met pit."

Het kunstwerk bestaat uit brons, maar de oplettende voorbijganger onderscheidt ook enkele gaten in het werk. "Dat is het resultaat van een techniek die ik zelf heb ontwikkeld", vertelt Camps. "Ik maak bronzen beelden zonder ze te gieten. Ik giet namelijk op voorhand ruwe platen brons waarna ik de platen op elkaar zet. Dan sla ik met een hamer op de platen totdat ik de vorm krijg die ik nodig heb. Ten slotte worden al die afzonderlijke delen aan elkaar gelast en is het kunstwerk af. Het paard is trouwens ook op ware grootte gemaakt. Ik ben drie keer het paard gaan bezoeken zodat ik foto’s kon nemen, en het paard zo gedetailleerd mogelijk kon maken."

De dood van Darco amper één jaar na de onthulling van het standbeeld was een grote schok voor veel paardenliefhebbers. Het Belgische Warmbloedpaard overleed aan een gebroken dijbeen en gescheurde kniebanden. Ook Leo Camps was aangeslagen door de dood van het dier: ’Darco was een van de enige echt bekende ‘sportdieren’ in onze regio. Ik was daarom heel fier dat ik van zo’n speciaal paard, een standbeeld mocht en kon maken.’

Glenn Haex


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio