Krankzinnige veiling van duurste Vlaamse duif ooit brengt meer dan 1 miljoen euro op

Print
Krankzinnige veiling van duurste Vlaamse duif ooit brengt meer dan 1 miljoen euro op
Zojuist werd de allerduurste Belgische wedstrijdduif ‘Armando’ van de West-Vlaamse duivenmelker Joël Verschoot (Ingelmunster) bij pipa.be afgehamerd op het reusachtige bedrag van 1.252.000 euro. Een absoluut recordbedrag voor een Belgische reisduif. In totaal worden er 178 duiven van Verschoot geveild en staat het gemiddelde momenteel (12.30 uur) op 11.400 euro per duif.

Dat de vijfjarige ­Armando met meer dan 400.000 euro de duurste  online geveilde duif ter wereld zou worden, was al enkele dagen duidelijk. Maar zondag nam de veiling echt ongeziene proporties aan. De veiling zou aflopen om 11 uur - met een bedrag van 600.000 euro op de teller - maar omdat de twee partijen die de duif wilden maar blijven bieden, bleef de veiling tot na 12 uur duren. Uiteindelijk leverde de prijsduif van kwekers Joël en Dieter Verschoot een waanzinnig bedrag van 1.252.000 euro op. Ook de andere duiven uit 2016 en ouder deden ze van de hand op de veilingssite.

De zenuwen bij Joël Verschoot (63) stonden dit weekend onder hoogspanning. Deze Vlaamse topspeler veilt een groot deel van zijn kolonie bij het befaamde veilinghuis Pigeon Paradise uit Knesselaere. “Het startbod bedroeg amper 200 euro voor mijn Armando en werd zojuist afgeklopt op 1.252.000 euro… Ik kan het moeilijk beseffen dat mijn doffertje zo gegeerd is”, beeft Joëls’ stem.

Superbeveiligde til

Armando bracht de voorbije weken door in een superbeveiligde til en vloog niet meer uit omdat het een te groot risico was. Er werd zelfs voorzien in extra beveiliging omdat het dier zo gegeerd is. De nieuwe koper haalt de beste langeafstandsduif binnen die ons land ooit gehad heeft en mag zich dan het baasje noemen van de duurste duif aller tijden. Wereldwijd.

Krankzinnige veiling van duurste Vlaamse duif ooit brengt meer dan 1 miljoen euro op

Joël en Dieter Verschiet zijn niet van plan om nu te rentenieren met dat geld. “Wij gaan door”, klinkt het enthousiast. “We hebben nog veel andere duiven die we aan het klaarstomen zijn. Het is zeker onze bedoeling om te blijven meespelen aan de absolute top.” Vader en zoon hopen nog meer topduiven te kweken. Dat belooft dus voor toekomstige veilingen.

Kopers

Het werd een ware biedingstrijd deze zondagvoormiddag tijdens de online-veiling. “Klopt, er werd hevig geboden door twee partijen: Team Champ en XDDPO”, zegt Nikolaas Gyselbrecht van Pigeon Paradise. Uiteindelijk trok de Chinese duivenmagnaat zijn portefeuille open voor de superduif ‘Armando’. Deze duif, geboren in 2014, en zo’n 300 gram zwaar is een ware topduif. Volgens kenners de allerbeste wedstrijdduif die ooit in ons land gevlogen heeft. In zijn carrière won hij maar liefst twee grote nationale vluchten en strandde tweemaal op de zilveren plaats. “Hij was ook de beste duif op de lange afstand in 2018 en klasseerde zich op de Olympiade”, overloopt de verkoper het indrukwekkende palmares.

Armando zal zijn kunnen nu mogen bewijzen op het kweekhok in de hoop succesvolle jongen te geven.

Momenteel is het nog niet geweten of hij in België blijft, of naar zijn nieuwe eigenaar in China wordt overgebracht. Zoals geweten zijn de Aziaten superfans van de Belgische topduiven. “De koper heeft niet enkel de beste duif gekocht, hij verwerft in zijn land heel wat aanzien door deze investering”, besluit Gyselbrecht.

Krankzinnige veiling van duurste Vlaamse duif ooit brengt meer dan 1 miljoen euro op