© rr

CD&V-voorzitter Beke aanvaardt excuses van Hongaarse premier Orban (maar wil hem nog steeds uit EVP)

De Hongaarse premier Viktor Orban heeft in een brief aan Wouter Beke zijn excuses aangeboden omdat hij de CD&V-voorzitter als “een nuttige idioot” had omschreven. Die uithaal kwam er nadat CD&V en andere nationale partijvoorzitters hadden gevraagd om Orban’s partij Fidesz uit de Europese Volkspartij (EVP) te zetten. Beke aanvaardt de excuses, maar blijft erbij dat er voor Fidesz geen plaats meer is binnen de EVP.

jvh

“Ik aanvaard verontschuldigingen, maar het ging hier niet over belediging ten aanzien van Wouter Beke. Wel over respect voor Europese waarden en betere samenwerking om buitengrenzen EU te bewaken. Daarin zie ik geen wijziging. CD&V blijft op lijn: geen plaats voor Fidesz binnen EVP”, zo tweette Beke donderdag. Maxime Prévot, voorzitter van de Franstalige partij cdH, zit op dezelfde lijn als Beke. “Dit doet niets af van onze overtuiging dat Fidesz geen plaats meer heeft binnen de EVP”, tweette Prévot.

“Nuttige idioot”

Orban had Beke in een brief zijn verontschuldigingen aangeboden voor de verwijzing naar “nuttige idioten”. Hij deed die uitspraak in de Duitse krant Die Welt am Sonntag nadat Beke en twaalf andere partijvoorzitters een officieel verzoek tot uitsluiting of schorsing van Fidesz uit de EVP hadden ingediend. “Het is een quote van Lenin waarmee ik een bepaald beleid en niet bepaalde politici wou bekritiseren. Ik bied u hierbij mijn verontschuldigingen aan als u dit citaat van mij persoonlijk beledigend vond”, schreef de Hongaarse premier.

In de brief vraagt Orban ook om zijn verzoek tot uitsluiting van Fidesz opnieuw in overweging te nemen. De Hongaar erkent dat Fidesz en partijen als CD&V en cdH fundamenteel van mening verschillen over “migratie, de bescherming van de christelijke cultuur en de toekomst van Europa”. “Het is geen geheim dat wij ons standpunt over deze zaken niet willen veranderen. Toch vind ik het onredelijk om zulke onenigheden op te lossen door een partij uit onze politieke familie te zetten.”

Enfant terrible

Orban staat al jaren te boek als het enfant terrible binnen de EVP, de Europese koepelpartij van christendemocratische en conservatieve partijen. Zijn autoritaire koers zorgen al jaren voor de tandengeknars binnen de Europese familie, maar de spanningen zijn de voorbije weken geëscaleerd met de lancering van een Hongaarse regeringscampagne waarin Europees Commissievoorzitter en EVP-boegbeeld Jean-Claude Juncker wordt neergezet als de man die illegale migratie naar Europa stimuleert.

Manfred Weber, de fractieleider in het Europees Parlement en kandidaat-Commissievoorzitter van de EVP, onthaalde de brief van Orban als “een eerste signaal”. Ook voor de Duitser is hiermee de kous niet af. Weber sprak dinsdag in Boedapest met Orban en schotelde hem drie voorwaarden voor. Naast excuses verlangt hij ook dat Orban de omstreden campagne stopzet en dat de door Orban belaagde Central European University in Boedapest ongehinderd kan functioneren.

Woensdag duidelijkheid

De positie van Orban staat volgende week woensdag op de agenda van een bijeenkomst van de EVP in Brussel. Orban heeft er ook medestanders. Zo waarschuwde de Sloveense partij SDS donderdag dat ze met Orban zal vertrekken indien de Hongaarse premier aan de deur wordt gezet. “We zouden geen minuut langer blijven in een groep die Orban zou uitsluiten of wegduwen”, verklaarde parlementslid Branko Grims aan de krant Demokracija. Volgens hem zou de SDS dan een alliantie met andere partijen uit Centraal- en Oost-Europa nastreven.

Met 217 van de 750 zetels is de EVP momenteel de grootste fractie in het Europees Parlement. Fidesz levert twaalf zetels, de SDS drie zitjes.

Meer over Viktor Orban