Sam Van Avermaet brengt voorstelling over ouders van Romeo en Julia

Print

Foto: Ilse Van Mileghem

Hasselt - Sam Van Avermaet (24) voelt zich als een vis in het water in de theaterzaal van Villa Basta waar hij werkt aan twee eigen stukken. Een daarvan, 'Montague en Capulet', gaat in première op vrijdag 28 maart in Villa Basta. Dat hij zichzelf nu regisseur mag noemen, was echter niet zo vanzelfsprekend.

Vorig jaar was Sam nog cursist theater in Villa Basta, dit jaar regisseert hij er maar liefst twee theaterstukken. Hij wist al van jongs af aan dat hij op een podium wilde staan, maar hij vreesde dat die droom nooit werkelijkheid zou worden: 'Ik durfde vroeger geen theater spelen omdat ik lispelde’, vertelt Sam. Dankzij logopedie leerde hij het lispelen af, maar toch bleef telkens als hij sprak ergens die schaamte hangen van toen hij nog lispelde. Dat hield Sam echter niet tegen om te kiezen voor de opleiding Woordkunst Drama in de PIKOH te Hasselt.

Tijdens zijn studie was er een bepaalde leerkracht die hem helemaal over zijn schaamte heen hielp: "Dankzij die leerkracht geloofde ik voor het eerst in mezelf, in mijn kunnen als acteur en daar ben die leerkracht daar nog altijd dankbaar voor", zegt Sam. Als regisseur wil Sam graag zo’n soort ‘leerkracht’ zijn voor zijn acteurs: "Ik vind het belangrijk dat iedereen zichzelf durft te zijn, kan zeggen wat er in zijn of haar hoofd omgaat, en alles kan loslaten. Dat komt op de eerste plaats, en daar komt dan gelukkig nog een mooi stuk van", glundert hij.

Het was pas eind vorig jaar dat Sam zich pas realiseerde dat hij veel in zijn mars had. Door de positieve reacties op zijn rol als Don Juan in het gelijknamige theaterstuk van het theaterlabo van Villa Basta, ontdekte hij dat er toch wel degelijk talent in hem school. Hij besloot ingangsexamen te doen aan de toneelacademie in Maastricht, waar hij nu met succes de vooropleiding volgt. Waar hij vroeger stopte met wat hij graag deed omdat anderen hem wat raar bekeken, neemt hij nu het voortouw en trekt hij zich niets meer aan van wat anderen zeggen. Hij creëert telkens zijn eigen wereld, wat zelfs zo ver gaat dat hij eigen fantasieboeken voor kinderen schrijft.

Afgelopen jaar schreef Sam aan een eigen voorstelling die hij Montague en Capulet doopte. "Ik wou altijd al iets doen met Romeo en Julia van Shakespeare, maar het stuk is al zo vaak gespeeld dat ik het eens door andere ogen wou bekijken", aldus de jonge regisseur. Die andere ogen werden de ogen van de ouders van Romeo en Julia. 'De voorstelling wordt een absurd, fantasierijk verhaal over de strubbelingen van ouders en geliefden. Het is heel herkenbaar voor iedereen die al heeft mogen proeven van de liefde', vertelt Sam. De voorstelling Montague en Capulet vindt plaats op 28 en 29 maart in Villa Basta, Hasselt. Tickets zijn verkrijgbaar via avermaetvans@hotmail.com.

Als laatste geeft Sam graag nog wat goede raad mee aan beginnende acteurs en regisseurs: "Je moet het gevecht aangaan en blijven doorzetten. Ook al gelooft er niemand in jou, blijf volhouden.’ Daarna lijkt hij zich te bedenken en vervolgt hij: ‘Laat een quote je niet beletten om dingen te bedenken of te doen." Met deze afsluitende quote belichaamt de excentrieke regisseur helemaal de tegendraadse wijsheden die de theatervoorstelling 'Montague en Capulet' uitademt.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio