Houthalense topwiskundige Ingrid Daubechies ontvangt prestigieuze prijs

Print
Houthalense topwiskundige Ingrid Daubechies ontvangt prestigieuze prijs

Daubechies (uiterst rechts) mocht op de koffie bij Franse presidentsvrouw Brigitte Macron. Foto: EPA-EFE

Brussel / Houthalen-Helchteren -

Ingrid Daubechies, wiskundige aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB), heeft donderdag in Parijs de prestigieuze International Awards For Women in Science ontvangen. De professor krijgt de prijs onder meer voor haar baanbrekende werk rond zogenaamde “wavelets”, die toegepast worden in beeldcompressie en -vorming en digitale communicatie. Dat meldt de VUB.

LEES OOK. Ode aan de Houthalense zonder wie Netflix niet zou bestaan

De International Awards For Women in Science, die donderdag voor de 21ste keer werden uitgereikt, zijn een initiatief van de L’Oréal Foundation en UNESCO. Deze awards bekronen toonaangevende vrouwelijke wetenschappers die baanbrekend onderzoek verrichten of absolute wereldtop in hun discipline zijn. Het nieuws over de prijzen raakte al vorige maand bekend, vandaag/donderdag werden de prijzen in Parijs uitgereikt.

Een van de vijf laureaten is VUB-alumna Ingrid Daubechies, een wiskundige en een wereldautoriteit op het vlak van zogeheten wavelets die onder andere beeldcompressie mogelijk maken. Daarnaast wordt ze gelauwerd voor haar jarenlange inzet voor gelijke kansen, toegang tot onderwijs en wetenschap in ontwikkelingslanden. Aan de award is een geldprijs van 100.000 euro verbonden.

LEES OOK. Houthalense moeder van Instagram en Netflix wint prestigieuze prijs: “De 100.000 euro prijzengeld schenk ik grotendeels weg”