Limburg gaat aan de slag met basisbereikbaarheid

Print
Hasselt - Het nieuwe decreet Basisbereikbaarheid zit eraan te komen. Landelijke Gilden organiseerde in Limburg een Plattelandsacademie over het thema en focuste hierbij op het platteland.

Landelijke Gilden is een socioculturele vereniging met een hart voor het platteland. In heel wat Limburgse dorpen organiseren lokale afdelingen straffe activiteiten waar dorpsbewoners elkaar kunnen ontmoeten.

Als we willen dat het platteland een fijne plek blijft om te wonen, is ook mobiliteit en openbaar vervoer erg belangrijk. De komende tijd gaat in Limburg de vervoersregio aan de slag om het Vlaamse concept basisbereikbaarheid concreet vorm te geven. Dit decreet heeft heel wat gevolgen voor het openbaar vervoer.

Daarom organiseerde Landelijke Gilden op 12 maart in de Corda-Campus een Plattelandsacademie over dit thema. Zo'n 60 deelnemers kwamen graag luisteren. Willy Miermans liet eerst zijn licht schijnen over de mobiliteit in Limburg. Daarna gaf Bert Meulemans van Landelijke Gilden mee welke uitdagingen basisbereikbaarheid schept voor het platteland. Sven Lieten gaf als voorzitter van de Vervoerregioraad mee hoe de Limburgse vervoerregio aan de slag zal gaan, waarna Ronald Wolfs uitlegde wat de visie van De Lijn is. Elke Vandenbroucke toonde welke kansen Mobipunten bieden voor lokale gemeentes, waarna Peter Meukens (TreinTramBus) oog had voor de kansen en bedreigingen voor de reizigers.

Het werd een geslaagde namiddag, waarin duidelijk werd dat basisbereikbaarheid kansen, maar ook heel wat bedreigingen met zich meebrengt voor het platteland. Geïnspireerd gingen de deelnemers na een welverdiende receptie huiswaarts.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio