Dit zijn de smerigste voorwerpen in huis (en zo houd je ze schoon)

Print
Dit zijn de smerigste voorwerpen in huis (en zo houd je ze schoon)

Je mobiele telefoon zit vol bacteriën. Foto: ss

Ook al ga je grondig te werk, je huis zit vol bacteriën. Deze organismen zijn op tal van voorwerpen terug te vinden. Zo is een doekje waar je het keukenblad mee poetst niet het meest hygiënisch, maar ook je telefoon is een gewild plekje voor bacteriën.

Dweil

De dweil of mop bevat een miljard bacteriën per vierkante centimeter. Niks aan de hand, mits je de dweil na elk gebruik op minstens 60 graden wast.

Handdoeken

Wist je dat handdoeken een ideale broeiplek voor bacteriën zijn? Onderzoekers van de Universiteit van Arizona vonden in 90 procent van de handdoeken coliformbacteriën die ook in uitwerpselen zijn te vinden en die voor voedselvergiftiging en diarree zorgen. Handdoeken die je deelt (keuken en toilet), graag dagelijks verschonen.

Vaatdoek

In een vaatdoekje krioelen na 24 uur zo’n vier miljard bacteriën. Dat terwijl dit vieze lapje soms wel pas na twee weken in de was gaat! Dagelijks het vaatdoekje verschonen voorkomt heel wat spontane ‘buikgriepjes’.

De afstandsbediening

De afstandsbediening wordt vaak vergeten tijdens het schoonmaken. Dit apparaatje bevat (net als de telefoon) niet alleen bacteriën, maar barst ook van de verkoudheidsvirussen.

Het afvoerputje

Het afvoerputje in de keuken bevat zo’n half miljoen bacteriën. Het is aan te raden om je handen goed te wassen nadat je het zeefje hebt schoongemaakt.

Je telefoon

Wist je dat je mobiele telefoon 25.000 bacteriën per vierkante centimeter bevat? Maak het apparaat af en toe schoon door wat parfum of eau de cologne op een microvezeldoekje te spuiten en er je telefoon mee te poetsen. De alcohol in de parfum pakt de bacteriën aan en de microvezels nemen huidvet en vuil op. Denk ook aan de achterkant van je telefoon.