Natuurpunt noteert Paddenregen

Print
Natuurpunt noteert Paddenregen

Foto: Jan Hendrikx

Ellikom

Opglabbeek - Dit jaar is het voorjaar voor ons mensen vroeg begonnen. Maar onder ons is een klein groepje mensen voor wie het voorjaar nog eerder begint te kriebelen. Dat zijn de mensen die zich bij Natuurpunt bezighouden met de paddenoverzet.

Bij ons bij de Abeek en de Dommelvallei zijn in januari 2019 de paddenschermen al gezet, met daarachter emmers. En dan beginnen onze dagelijkse patrouilles om de emmers te controleren. We zetten niet alleen padden over, maar ook kikkers en salamanders. Kom gerust eens kijken op een zaterdagavond in maart bij de publieke paddenoverzetten.
Natuurpunt organiseert de paddenoverzet, zodat de dieren veilig aan de andere kant geraken. Normaliter zijn januari en februari nog kalm met de paddentrek, maar ook dan is de controle van de emmers een heerlijke klus in de mooiste stukjes van onze beken. De vogels zijn al volop actief en je kunt in de Abeekvallei zomaar de eerste geelgors horen of de zwarte specht. Dit jaar zijn we op 1 maart de kaap van 1.000 dieren op 1 dag gepasseerd. Een ware “paddenregen” dus. Het is een ongelofelijk mooie ervaring om al die prachtige dieren in de emmers aan te treffen en bij het overzetten opnieuw de vrijheid te kunnen geven.
Daarmee komt onze tussenstand per 1 maart 2019 op al meer dan 2.000 overgezette dieren!
Er zijn plaatsen waar geen schermen staan. Daar moeten de dieren zelf oversteken. Op veel van die plaatsen staan borden dat er dieren passeren. We rekenen op uw hulp om daar de dieren veilig te laten oversteken. In maart en april komen nog vochtige en natte dagen, waarop de nachttemperatuur boven de 6 graden en de dagtemperatuur rond de 10 graden ligt. Dan gaan ze op pad zodra het donker wordt tot ongeveer middernacht. Rijdt u dan alstublieft voorzichtig, niet harder dan 30 km per uur. Dan kunt u ze ontwijken. En ze worden niet tegen de onderkant van uw auto aangezogen door de luchtdruk.
Het jaar 2018 was een recordjaar: nooit eerder werden in het hele land zoveel amfibieën gered nl. 225.271. In Meeuwen-Gruitrode en Peer noteerden we in 2018 2.681 dieren.

Marjon Hoogendam

Externe links

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio