© Dagmar Liesens

Hasselt verlengt jongerenproject De Serre tot site officiële koper heeft

Er is deze week formeel beslist dat het culturele jongerenproject De Serre verlengd wordt zo lang het gebouw geen koper heeft.’ Dat kondigt Hasselts schepen van Jeugd Habib El Ouakili aan. Lokale jongeren vinden sinds november vorig jaar massaal hun weg naar De Serre, een pop-up in het centrum van Hasselt waar creativiteit vrij spel krijgt. Door de verhuis van de stadsdiensten naar ’t Scheep kan de Hasseltse jeugd het vroegere administratieve centrum aan het Groenplein van een tijdelijke invulling voorzien. Initieel zou het project stopgezet worden in april.

Dagmar Liesens

Uit een bevraging van de jeugddienst bleek dat jongeren een eigen plek misten in de binnenstad van Hasselt. Een gloednieuw concept bracht daar verandering in en kreeg vorm dankzij een samenwerking tussen Broeikas VZW en de jeugddienst van de stad. De Serre werd geboren: een toegankelijke plek waar creatieve jongeren hun talent kunnen ontplooien of waar ze gewoon kunnen ontspannen. ‘Een schot in de roos’, volgens schepen van Jeugd El Ouakili (RoodGroen+). ‘Het succes geeft aan hoe hard dit nodig was.’ Bedenker Kristof Claes benadrukt dat hij zo’n overrompeling niet verwacht had, ‘al wisten we wel dat er hiaten zaten in het Hasseltse jongerenaanbod’.

Ruggengraat

El Ouakili is tevreden over het verloop van dit frisse jongerenproject: ‘Dat de jeugd kan meedenken, ligt aan de basis van het succes.’ Hij kondigt aan dat het project verlengd wordt voor een nog onbepaalde duur. ‘Er is formeel beslist dat De Serre ermee mag doorgaan zo lang het gebouw geen koper heeft.’ Initieel werd een einddatum geplakt op april van dit jaar. Volgens geruchten zou het gebouw dan plaatsmaken voor een parking. ‘Het einddoel van het gebouw is nog onzeker,’ kan Claes bevestigen, ‘het is voorlopig nog niet verkocht.’

Parallel gaat de stad al op zoek naar een locatie waar de jeugd permanent kan neerstrijken met dit concept. ‘Wat goed is, moet je houden, is mij altijd geleerd’, zegt El Ouakili. Veel talentvolle Limburgers weken eerder al uit naar grote steden omdat Limburg geen of weinig ondersteuning biedt. De Serre moet dit nu tegengaan, al is het afgeweken van het oorspronkelijk plan waarin muzikale ontwikkeling in leegstaande panden onderstreept werd. Na heel wat huiswerk is de jeugddienst van de stad op de kar gesprongen. ‘De juiste mensen hebben elkaar gevonden om dit project een ruggengraat te geven’, zegt El Ouakili.

Vaste voet aan de grond

De Serre combineert verschillende afdelingen die uitmonden in de idee van een creatieve symbiose. Het creëert een community voor creatievelingen die willen experimenten, inspireren, naar buiten komen met hun talent of samen zijn. Aan de hand van onder andere evenementen, workshops en markten wordt gewerkt aan creatief talent van eigen bodem in de verschillende ruimtes. De Bar is de centrale ontmoetingsplaats. De Broeikas biedt ruimte voor muzikale deuntjes. Het Atelier laat je werken aan je eigen scheppingen. De Beeldbuis helpt je de digitale wereld verkennen. Het Zicht richt zich op sociale intiatieven die autistische en slechthorende jongeren laten participeren in de maatschappij. Op zondag zorgt De Markt voor een alternatieve beurs. En De Vitrine voorziet wisselende exposities van PXL MAD, met momenteel Luc Tuymans aan de muur.

Met extra tijd in het verschiet zal de aandacht vooral uitgaan naar De Werkplek, waar jonge ondernemers zich kunnen nestelen in een open kantoor. ‘Op dit jong ondernemerschap willen we – nu het project verlengd is – vooral gaan inzetten,’ zegt Claes, ‘iets waar we meer tijd voor nodig hadden om het uit te breden.’ Limburgs talent, van ondernemer tot fotograaf tot opkomende DJ, krijgt weer vaste voet aan de grond. En óf Hasselt zich bewezen heeft.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio