Brussel legt autokartel 368 miljoen euro boete op

Print
Brussel legt autokartel 368 miljoen euro boete op

Archiefbeeld Foto: REUTERS

De Europese Commissie legt twee producenten van veiligheidsgordels, airbags en autosturen een boete van ruim 368 miljoen euro op wegens verboden afspraken. Het Duits-Amerikaanse TRW moet bijna 189 miljoen betalen en het Zweedse Autoliv ruim 179 miljoen. Het Japanse bedrijf Takata krijgt geen boete omdat het het kartel had onthuld.

De drie bedrijven hebben toegegeven dat ze deelnamen aan een kartel, meldt de Brusselse mededingingswaakhond. Ze leverden gordels, airbags en sturen aan de Volkswagen- en BMW-groep. Die zijn goed voor ongeveer 30 procent van de autoverkopen in Europa.

De drie ondernemingen wisselden vanaf 2007 commercieel gevoelige informatie uit en stemden hun marktgedrag op elkaar af, aldus Brussel. Hun vertegenwoordigers hadden op allerlei manieren contact. “Deze kartels duperen uiteindelijk Europese consumenten en hebben de concurrentiekracht van de Europese autobranche geschaad”, aldus EU-commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager.

Door de afspraken te onthullen, ontloopt Takata een boete van 195 miljoen euro. De andere twee bedrijven kregen 10 procent korting omdat ze het kartel hebben toegegeven.