COLUMN: Behaagziek

Print
Maasmechelen - Lucien Hamers schrijft een column over het dagelijkse leven in Maasmechelen.

In Maasmechelen is de katholieke gemeenschap verdeeld in twee federaties: noord en zuid. Dat schijnt goed te werken, beide federaties hebben ook hun eigen parochieblad.
Verleden week kregen we het gemeentelijk infoblad weer in de bus. “Aan het infoboekje te zien, hebben ze de gemeente nu blijkbaar ook in twee federaties ingedeeld”, zei mijn vrouw. Waarop ik langs mijn neus weg opmerkte: “Dan hebben ze ons toch het verkeerde boekje bezorgd, want dit is duidelijk het boekje van de federatie noord. Van zuid staat er niks in. Het is al Eisden-cité wat de klok slaat. Daar kunnen die mensen van de tuinwijk niets aan doen, dat ligt aan de opstellers van het boekje. Oei, ik heb me vergist, bij nader inzien staat hier en daar toch iets van het zuiden, ze zullen dus toch maar één boekje hebben. Misschien zouden ze dan toch eens een paar zuiderlingen in het redactieteam moeten zetten om de eentonigheid wat te verbreken."
Nu de cité zonder zijn kenmerkende bomen is gevallen, vreest men daar dat ze niet meer in aanmerking komen om tot Unesco-werelderfgoed uitgeroepen te worden. Om Europa te behagen, heeft Tuinwijk 2020 samen met de gemeente en nog een paar met belastinggeld betaalde organisaties beslist om er terug hagen te planten. Ik heb gezien dat de burgemeester zelf en Matteo Simoni daar serieus aan het werken waren. Vroeger stonden daar overal hagen, maar om welke reden dan ook zijn die voor het grootste deel verdwenen. Waarschijnlijk zat de een of andere mot er in. Eisden-cité behaagt - met een t - en de rest van de gemeente wordt verondersteld hierdoor behaagd - met een d - te worden. Persoonlijk had ik liever weer wat vogelverschrikkers in de tuinen gezien. Dat was tenminste een echte troefkaart om Europa te behagen.
Ik ga er van uit dat de schepen van het groen erop let dat alle Maasmechelaars die haagplanten kunnen aankopen aan dezelfde verlaagde prijs. In Opgrimbie zitten er ongetwijfeld ook kandidaten voor een goedkope haag. Klein Spanje zouden ze een stuk aantrekkelijker kunnen maken met Veldesdoorn of Spaanse Aak. Met wat gewone haagbeuk en veel elleboogwerk krijgen we Maasland Shopping misschien ook nog bij de genomineerden voor Unesco-erkenning.
Nog even een tip voor de milieuactivisten: een boom is voor de luchtkwaliteit tien keer meer waard dan een haag. Ik behaag, jij behaagt, Eisden Tuinwijk behaagt, het klinkt goed!


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio