© Canvas

Familie Michael Jackson zendt concert uit tegen ‘Leaving Neverland’

Vannacht ging in de VS het eerste deel van ‘Leaving Neverland’, een documentaire over het vermeende kindermisbruik van Michael Jackson, in première. De familieleden van de overleden King of Pop zijn niet gediend van de HBO-productie en reageerden met het gelijktijdig uitzenden van het concert ‘Live in Bucharest’ uit 1992 op het YouTube-kanaal van de popster.

thw

In ‘Leaving Neverland’ getuigen Wade Robson (36) en James Safechuck (41) over het seksueel misbruik door Michael Jackson dat ze in hun kindertijd moesten ondergaan. Beide slachtoffers ontmoetten hem toen ze nog erg jong waren en er ontstond een dichte vriendschap tussen de popster en de jongens en hun families. Beide heren beweren dat ze over een periode van verschillende jaren op regelmatige basis seksueel misbruikt werden door hun popidool. Het verhaal van Robson en Safechuck is niet uniek en Jackson had tijdens zijn leven hechte vriendschappen met meerdere jonge kinderen. Sommigen van hen delen in de beschuldigingen maar anderen ontkennen het seksueel misbruik. Bij zijn dood in 2009 werd de King of Pop gelinkt aan tientallen feiten van kindermisbruik verspreid over een periode van maar liefst vijftien jaar.

Laster en financiële uitbuiting

De nabestaanden van Michael Jackson verzetten zich al geruime tijd tegen de lancering van de HBO-documentaire. Ze bestempelen Robson en Safechuck als opportunisten en leugenaars en zijn een rechtszaak gestart. Ze beschuldigen HBO ervan een negatieve campagne tegen Jackson te voeren en bekritiseren de documentaire omdat de popster zichzelf niet meer kan verdedigen. Zo buit HBO volgens de familie van Jackson de laster en beschuldigingen tegenover hem financieel uit. Als tegenreactie op de première zond de familie gisteren het concert ‘Live In Bucharest’ uit op YouTube. Zowel Robson als Safechuck kregen al bedreigingen van fans omwille van hun getuigenis in de documentaire.

Vandaag wordt het tweede deel van de spraakmakende documentaire verwacht. Ook vanavond reageren de Jacksons met een uitzending van ‘Live at Wembley Stadium’ op YouTube. Vrijdagavond zendt de VRT de documentaire integraal uit op Canvas.

‘Leaving Neverland’ vrijdag 8/3 om 20.25 uur op Canvas.

Meer over Michael Jackson