Jolien D’hoore en Lotte Kopecky stellen teleur met zevende plaats in ploegkoers op WK baanwielrennen

Print
Jolien D’hoore en Lotte Kopecky stellen teleur met zevende plaats in ploegkoers op WK baanwielrennen

Foto: Photo News

Jolien D’hoore en Lotte Kopecky zijn zaterdagavond als zevende geëindigd in de ploegkoers op het WK baanwielrennen in het Poolse Pruszkow. Goud in een bijzonder incidentrijke wedstrijd ging naar Nederland (Kirsten Wild/Amy Pieters) voor Australië (Georgia Baker/Amy Cure) en Denemarken (Amalie Dideriksen/Julie Leth).

Kopecky/D’hoore kroonden zich twee jaar geleden in Hongkong tot de allereerste vrouwelijke wereldkampioenen in de ploegkoers. Daags na een offday van Kopecky in de omnium kon ze samen met D’hoore in Pruszkow in de tweede en zevende van twaalf sprints van de ploegkoers punten sprokkelen. Het Nederlandse duo slaagde er vroeg in de wedstrijd in een omvangrijke puntenvoorsprong op de rest uit te bouwen.

De wedstrijd werd opgeschrikt door een opeenvolging van valpartijen. Bij de vierde daarvan, na 75 van 120 ronden, moest de Nieuw-Zeelandse Michaela Drummond afgevoerd worden, waardoor de wedstrijd een tijd werd geneutraliseerd. Na de herstart konden de Belgen meteen weer punten scoren, maar D’hoore en Kopecky stonden op geen moment in de verhoopte top drie van de tussenstand.

De ontknoping werd nog bijzonder spannend. Australië pakte in de slotfase punten terug op Nederland, en het Deense duo brak de finale open met een poging een winstronde te nemen, maar slaagde daar niet in. Door hun manoeuvre veroverden de Denen wel voldoende punten voor brons. Nederland had na de finale sprint nog amper twee punten voorsprong over op hun Australische opponenten.

Jolien D’hoore en Lotte Kopecky stellen teleur met zevende plaats in ploegkoers op WK baanwielrennen
Foto: BELGA

“Analyseren wat beter kan”

Met een zevende plaats in de ploegkoers haalden de Belgische vrouwen Jolien D’hoore en Lotte Kopecky hun ambitie voor het WK baanwielrennen in het Poolse Pruszkow niet. “Het is echt nodig om nu te analyseren wat we beter kunnen doen”, reageerde een ontgoochelde D’hoore achteraf.

“Natuurlijk is het zuur als je zevende wordt”, zei D’hoore na haar race aan Sporza. “Het gevoel was bij mij redelijk goed, maar als je zevende wordt heb je geen recht van spreken. Dan moet je gewoon toegeven dat er zes landen waren die beter waren dan ons. En dat geef ik ook toe. De Nederlanders waren gewoon oppermachtig, maar ik vind het jammer dat we niet dichter kunnen eindigen en geen medaille kunnen nemen.”

Kopecky voelde zich naar eigen zeggen opnieuw niet top en de Belgen misten ook tweemaal een aflossing, maar D’hoore ging niet op zoek naar excuses. “We kwamen voor winst of een medaille, dan is zevende gewoon niet goed genoeg. Mijn gevoel was echt goed, ook in de sprints, maar dat was altijd voor de vierde, vijfde plaats. Zo geraak je gewoon niet vooruit.”

Welke gevolgen dit heeft voor de toekomst? “Dit mogen we niet zomaar opzij leggen. Samenzitten, analyseren, kijken wat we in de toekomst beter kunnen doen, dat is echt wel nodig. Want ik vond dat we al in het begin van de wedstrijd achter de feiten aan reden. Eenmaal dat in de ploegkoers gebeurt, kom je gewoon niet meer in de wedstrijd. Ook al duurt die 120 ronden.”

Jolien D’hoore en Lotte Kopecky stellen teleur met zevende plaats in ploegkoers op WK baanwielrennen
Foto: BELGA