© HBvL

Krokusvakantie start met lange files richting de Alpen

Mobiliteitsorganisaties Touring en VAB waarschuwen voor grote drukte op weg naar de Alpen dit weekend. “Zeker zaterdag worden in Duitsland, Italië, Oostenrijk en Zwitserland lange files richting de skigebieden verwacht”, zegt Touring-woordvoerder Jan Van Bellingen. Vanaf maandag gaat het overigens flink sneeuwen in de Alpen, terwijl ons in Limburg een kletsnatte en winderige krokusvakantie wacht.

rust

In eigen land voorziet Touring vooral vrijdagavond een bijzonder drukke avondspits met flink wat skiërs die vrijdag al richting de bergen vertrekken. “Voor Frankrijk – nog altijd de populairste wintersportbestemming - geldt zaterdag code oranje, met mogelijke filevorming in het noordoosten en de regio Auvergne-Rhône-Alpes.” In Duitsland, Zwitserland, Noord-Italië en Oostenrijk staat zaterdag als rode vertrekdag aangestipt, met bijzonder lange files richting de skigebieden. “Wie kan, gaat best vrijdag of zondag de baan op.” Tijdens de terugrit, zaterdag 9 maart, zijn de rollen omgekeerd en is het vooral in Frankrijk aanschuiven.

Volle laag voor de Alpen

Bovendien zou het dan ook kunnen sneeuwen, want na twee weken stralende zon, gaat het roer vandaag stevig om in de Alpen. “De hogedrukgebieden die twee weken lang de plak hebben gezwaaid, maken plaats voor een stevige westcirculatie”, weet weerman Roel van den Bekerom van de gespecialiseerde website wintersport.be. “Vrijdag sneeuwt het al stevig door in de noordalpen. Dit weekend wordt het even wat rustiger, maar vanaf maandag is het een komen en gaan van fronten die de Alpen overtrekken. Vooral de Franse en Zwitserse Alpen krijgen de volle laag.” Lichtpuntje is wel dat neerslagzones dankzij de strakke wind relatief snel overtrekken. “Als de timing precies goed zit, kan de zon wel eens komen piepen. Maar zonovergoten dagen met een staalblauwe hemel staan helaas niet op het programma.”

Herfstweer

In eigen land krijgen we deze krokusvakantie onvervalst herfstweer. “Het wordt zoeken naar een droge dag”, vreest HBvL-weerman Michel Nulens. “Bovendien gaat het flink waaien en kennen de temperaturen een stevige terugval. Dinsdag wordt het nog maximum acht graden in Limburg. Perfect normaal voor deze tijd van het jaar, maar dat zijn we na twee weken uitzonderlijk lenteweer natuurlijk niet meer gewoon.”

Meer over Duitsland