Zesdeklassers Mozaïek op sneeuwklassen in Lechtal

Print
Hasselt - Op vrijdagochtend 15 februari kwamen de zesdeklassers van Kindercampus Mozaïek Hasselt met kleine ogen, maar met een gelukzalig gevoel na 9 dagen terug aan in de Kiewitstraat. De afgelopen sneeuwklassen, in het mooie zonnige, ruim besneeuwde Lechtal in Oostenrijk waren dan ook een moment waar al deze Mozaïekers vanaf hun inschrijving halsreikend naar uitkeken.

De sneeuwklassen zijn een unieke ervaring voor de kinderen. Het is een periode waar kinderen zichzelf beter leren kennen, leren samenleven, samenwerken en naar elkaar toe groeien. Ze vormen als het ware een tijdelijke mini-samenleving. De leerinhouden die op voorhand in de school zijn aangebracht, werden nu ingebed in een totaalsituatie: de kinderen bestuderen het gebergte en de vallei, ze maken een vergelijking van het reliëf, de natuur en de woningbouw.

Ook het interculturele aspect is belangrijk. De leerlingen ondervinden dat iedereen anders is en dat we dat anders zijn bij elkaar moeten respecteren.De lokale skileraar Harald zorgde samen met een vriend voor dans en muziek tijdens een echte Tiroleravond. Ze waren gekleed in hun traditionele lederhosen en speelden zowel de bekende klassieke Tirolerliedjes als enkele hedendaagse meezingers. Deze feestelijke avond stond in het teken van 41 jaar sneeuwklassen. Al vanaf de eerste strofe werd er uit volle borst meegezongen en gedanst. De leerlingen genoten ten volle van muziek en cultuur van Tirol. Het leren skiën vormt logischerwijs een belangrijk onderdeel van de sneeuwklassen. Het was geweldig om te zien hoe de leerlingen leerden door vallen en opstaan. Ze motiveerden elkaar en hielpen elkaar telkens weer recht. Ze gaven elkaar tips en leerden veel van en met elkaar. Aan het einde van de periode kwamen alle kinderen als volleerde skiërs door de slalom. Dat verdiende een medaille!Naast de skiles van twee uur per dag door Oostenrijkse skimonitoren, stonden er ook nog een heel aantal vormende en ontspannende activiteiten op het programma : een leerwandeling onder een stralende zon naar Elbigenalp om er de prachtige kerk en het souvenirwinkeltje te bezoeken. Een echte topper was het sjezen met de slee naar beneden op de beruchte rodelbaan van Holzgau.

Een adembenemende ervaring was het oversteken van de 200 meter lange hangbrug in Holzgau op een hoogte van 110 meter. Met binnenbanden van vrachtwagens en sleeën trokken de kinderen naar een heuvel in de buurt van het huis om er te ‘snowlibiën’. Er werd gegleden door de sneeuw, er werden kunstwerken gemaakt en er werd met sneeuwballen gegooid. De avonden werden gevuld met o.a. een spannende kienavond, een uitstap naar het zwembad, een bezinning, een filmavond... Na zo’n goed gevulde dagen werd er dan ook vast geslapen. Sneeuwklassen is écht je grenzen verleggen. De leerlingen kunnen terugkijken op een zeer waardevolle periode. Via verslagen, foto’s en filmpjes op de schoolwebsite en Facebook konden de ouders de vele activiteiten op de voet volgen.

(Foto's Jean-Paul Magdelijns)


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio