Voor deze opvouwbare smartphone betaal je meer dan 2.000 euro

Het plafond voor smartphones gaat aan diggelen. Huawei stelde zijn Mate X model voor, adviesprijs: 2.299 euro. Een bom geld voor een smartphone. Het bijzondere aan het model is dat hij een opvouwbaar scherm heeft van 8 inch en als eerste ook 5G-ondersteuning.

Huawei stelde zijn Mate X onder massale belangstelling voor tijdens het Mobile World Congress in Barcelona. Dit slechts enkele dagen nadat concurrent Samsung zijn Galaxy Fold aan de wereld liet zien. Die heeft ook een opvouwbaar scherm, de prijs is nog niet bekend, maar hij is wellicht aan een gelijkaardige prijs te koop.

Het vouwbare scherm heeft geen opening tussen de twee schermpanelen, Huawei gebruikt hiervoor een speciaal scharnier met wel meer dan honderd verschillende onderdelen. Een technisch huzarenstukje, zo lijkt het, die ervoor zorgt dat de Mate X dichtgevouwen slechts 11 mm dik is.

Meer scherm is ook meer verbruik, maar de supercharge-technologie kreeg een boost en laadt op amper een half uur op tot 85%. Om af te sluiten nog wat cijfers: qua geheugen heb je met de Mate X 8 GB RAM en 125 GB opslag in de hand. Wie interesse heeft, kan nog wat sparen, het toestel is wellicht pas over enkele maanden in ons land verkrijgbaar.