Duizenden jongeren in Brussel voor zevende klimaatmars, Greta Thunberg belaagd door media: “Politie moest ingrijpen”

Print
/ Genk -

Voor de zevende donderdag op rij komen jongeren in heel het land op straat om te betogen voor een betere toekomst en een ambitieuzer klimaatbeleid. De komst van Greta Thunberg maakt het een bijzondere editie, de 16-jarige Zweedse activiste stapt namelijk mee met de Belgische jeugd in Brussel. Al loopt dat niet va een leien dakje: het meisje moet stevig beschermd worden door de aanwezige agenten en stewards wegens massale media-aandacht.

De klimaatmars in Brussel is omstreeks 13 uur gestart aan het Noordstation en de Koning Albert II-laan. De jongeren die er al eerder verzamelden wachtten vol ongeduld op de aankomst van Greta Thunberg. “Dat geeft ons extra motivatie”, klinkt het bij een scholiere. “We worden gehoord.”

Toen de 16-jarige klimaatactiviste uit Zweden uiteindelijk arriveerde, kon de stoet maar moeizaam op gang trekken door de veelvuldige aanwezige media die het meisje continue omringen. “Na een halfuur is de stoet amper 300 meter verder”, aldus onze correspondent ter plaatse. “De politie heeft intussen moeten ingrijpen. Agenten vormen een lijn om te opdringerige pers tegen te houden.” Ook de stewards van Youth for Climate hebben alle moeite van de wereld om cameraploegen op afstand te houden.

(Lees verder onder de foto)

Duizenden jongeren in Brussel voor zevende klimaatmars, Greta Thunberg belaagd door media: “Politie moest ingrijpen”

Voor mede-activiste Kyra Gantois werd het even te veel en vloeiden er tranen. Thunberg, als een heldin onthaald door de jongeren, blijft er zoals steeds ijzig kalm onder. Haar naam wordt gescandeerd en langs de kant roepen jongeren “Greta we love you” wanneer ze hun inspiratiebron voor het eerst in levende lijve zien. Langs de kant staan ook rijen mensen die niet protesteren om een glimp op te vangen van de 16-jarige klimaatactiviste.

Thunberg haalt uit naar politici

De Klimaatmars vertrok sowieso later dan gewoonlijk omdat Thunberg donderdagochtend nog de Europese Commissie in Brussel ging toespreken. Daar wees ze politici op hun verantwoordelijkheden. “Wij willen dat ze met wetenschappers praten. Verenig je achter de wetenschap, dat is onze enige eis”, klonk het onder meer.

LEES OOK. Greta Thunberg, het Zweedse klimaatmeisje: “Ze is onredelijk en luistert niet. Maar soms is dat het enige verstandige ding om te doen”

Thunberg besloot haar toespraak in scherpe bewoordingen: “We zijn begonnen met het opruimen van jullie rotzooi. En we zullen niet stoppen tot we klaar zijn.”

(Lees verder onder de foto)

Duizenden jongeren in Brussel voor zevende klimaatmars, Greta Thunberg belaagd door media: “Politie moest ingrijpen”

Youth for Climate brengt al wekenlang duizenden jongeren op de been. Vorige donderdag zakten nog 11.000 klimaatspijbelaars naar de hoofdstad af om te betogen voor een betere toekomst en een ambitieuzer klimaatbeleid. Het is afwachten of de komst van Greta Thunberg dat aantal opnieuw de hoogte in stuwt, maar volgens de eerste waarnemingen lijkt dat wel degelijk het geval. Het protest is deze week immers Europees getint, want er zijn ook delegaties uit Nederland en Duitsland die komen mee betogen om samen een ambitieuzer klimaatbeleid te eisen in Europa. Ook de Grootouders voor het Klimaat zijn naar goede gewoonte opnieuw op het appel.

GENT

Niet alleen in de hoofdstad maar ook in de rest van het land jongeren donderdag de straat op. In Gent waren dat er zo’n 3.000. “Zoveel hadden we echt niet verwacht”, klonk het bij Tine Devos (19), voorzitter van de gentse afdeling van Youth for Climate die samen met scholier Hanne De Guytenaer de actie op touw zette. “Nu mogen we niet opgeven”. Volgende woensdag trekken ze opnieuw door Gent.

De betoging trok al roepend, joelend en scanderend door de binnenstad, hun slogans weergalmden over een afstand van honderden meters door de binnenstad.

GENK

Ook in Genk vindt donderdagnamiddag een klimaatmars plaats. Volgens burgemeester Wim Dries (CD&V) zullen 4.000 tot 5.000 betogers door de stad trekken. Het zijn twee moeders uit de Limburgse stad - Caroline Smeets en Joke Venmans (44) - die beslisten om een klimaatmars in hun stad te organiseren.

LEES OOK. De omgekeerde wereld: Genkse scholieren staken tégen verplichte klimaatmars