Brusselse brandweer klaagt late oproep bij ongeval brommobiel aan

Print
Brusselse brandweer klaagt late oproep bij ongeval brommobiel aan

De 112-centrale van Leuven is zwaar in de fout gegaan bij het ongeval met een brommobiel van zaterdagochtend in Sint-Genesius-Rode. De Brusselse brandweer werd volgens Eric Labourdette van liberale overheidsvakbond bij de Brusselse brandweer (DBDMH) veel te laat verwittigd. Hij gaat een klacht indienen bij Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid.

Vrijdagnacht werd in Sint-Genesius-Rode een brommobiel met vier meisjes in aangereden door een SAV. Eerst werd Waals-Brabant opgeroepen, dan de voorpost Delta-Elsene, terwijl de voorpost Eikenbos van de Brusselse brandweer slechts op vijf kilometer van het ongeval verwijderd was, zegt de brandweer nu.

Bij het ongeval kwamen twee meisjes van 18 en 15 jaar om het leven. Zij zaten met nog twee meisjes in een brommobiel, waarvoor men slechts een rijbewijs voor een bromfiets voor nodig heeft. Het voertuig werd aangereden door een terreinwagen toen het van de Steenweg op Waterloo wilde inslaan in de Lindestraat.

Volgens het parket van Halle-Vilvoorde vond het ongeval plaats om 1.05 uur. De zone Waals-Brabant kreeg een oproep van de 112-centrale van Leuven om 1.13 uur voor een verkeersongeval met meerdere gewonden. De zone stuurde twee ziekenwagens. De 100-centrale vroeg het ziekenhuis van Elsene om een MUG te sturen, die om 1.15 uur uitreed. Om 1.27 uur rijdt de Brusselse brandweer vanuit de voorpost Eikenbos-Ukkel uit en is om 1.33 uur op de plaats van het ongeval, zo somt Labourdette de opeenvolgende stappen op. Hij wijst erop dat de voorpost Eikenbos op 5 kilometer van het ongeval ligt, de post Halle op 12 kilometer en de post Eigenbrakel op 11 kilometer.

LEES OOK. Geen schijn van kans in dat kleine autootje: Alix (18) en June (15) sterven na ongeval met brommobiel (+)

De vakbondsman hekelt dat de 112-centrale van Leuven de wetgeving niet heeft gevolgd omdat de voorpost Eikenbos van de Brusselse brandweer het dichtste bij lag, en de nodige middelen inzake medische noodhulp en interventiemateriaal er beschikbaar waren.

Daarom gaat Eric Labourdette klacht indienen bij de ministers van Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid - beide kabinetten wilden maandag in de late namiddag niet reageren omdat ze de klacht nog niet ontvangen hadden - de bevoegde inspectie van Vlaams-Brabant en de functionele chef van de 112-centrale van Vlaams-Brabant.