Aangeboden door Reynaers Aluminium

© Reynaers Aluminium

De kunst van de grote glaspartij: architect Anne Goossens toont haar gerenoveerde hoeve

Voor haar eigen woning koos architecte Anne Goossens voor aluminium ramen van Reynaers Aluminium. De kwaliteit van het raamwerk en de perfecte afwerking dragen bij tot een bijzonder geslaagde totaalrenovatie.

Voor haar in 2017 opgeleverde architectenwoning vertrok ir. architect Anne Goossens van een bestaande hoeve met een lange voorgevel, een zijgebouw en wat onsamenhangende aanbouw. Ze zuiverde het bouwvolume uit tot een gespiegelde L-vorm met patio. De architect profiteerde maximaal van de inkijkvrije oriëntatie op het noordwesten en tekende een indrukwekkende raampartij in matzwart aluminium. De grondig gerenoveerde woning oogt strak en modern, de gevelsteen zorgt voor een landelijke toets.

Logische keuzeDe keuze voor aluminium was voor de hand liggend: het materiaal is het meest geschikt voor grote raampartijen. Het materiaal is stevig genoeg om elegante grote ramen te omlijsten. De energieprestaties zijn goed, het onderhoud minimaal. Aluminium gaat heel lang mee en is 100% recycleerbaar.

Architect Anne Goossens legt uit: “Dankzij eerdere goede ervaringen wist ik heel specifiek welke profielen ik wou. Ik heb al in veel andere projecten met profielen van Reynaers Aluminium gewerkt. Het bedrijf biedt architecten een goede ondersteuning en de prijs-kwaliteitsverhouding is in orde. Het model was de logische keuze voor een grote raampartij met schuiframen van deze hoogte en met deze afmetingen.”

“De raamprofielen van het buitenschrijnwerk werden maximaal weggewerkt achter de gevelsteen zodat enkel glas en baksteen overblijven in de gevels. Daarvoor was het het meest geschikt. Beide profielen zijn ideaal voor grondige renovatieprojecten. Ze zijn voldoende energie-efficiënt en pasten binnen het vooropgestelde budget. Een correcte prijs is belangrijk, maar het was niet mijn enige criterium. Minstens even doorslaggevend was dat ik overtuigd was van de kwaliteit en kon vertrouwen op een installateur waarmee ik al eerder had samengewerkt.”

Ook over de kleur van de raamprofielen had de architect een uitgesproken mening: “We hebben een voorkeur voor matzwart en vonden het heel goed samengaan met de gevelsteen. Ook in het interieur komt er veel zwart, staal en beton terug, wat het geheel versterkt.”

Wanneer binnen buiten wordtZo’n grote glaspartij vergt een goede voorbereiding, stipt de architect aan. “Ik koos voor een ervaren Reynaers-partner omdat ik wist dat dit bedrijf ervoor kon zorgen dat de ramen perfect waterpas staan, essentieel bij zo’n groot raamoppervlak.”

Opvallend aan de woning is het ontbreken van zonwering: luifels of screens zijn nergens te bespeuren. “Dat is te danken aan de ‘slechte’ oriëntatie van het huis”, zegt Anne Goossens. “De achtergevel ligt op het noordwesten en vangt pas zon vanaf 15 à 16u. We hebben dus geen last van oververhitting, maar genieten van een onbelemmerd zicht op de tuin en een geweldige lichtinval. Die wordt nog versterkt doordat ik met een patio gewerkt heb, waardoor ’s middags ook een streep zon vanuit het zuiden de living binnenvalt.”

De schuiframenprofielen zijn verzonken: je wandelt dus zonder drempel naar buiten. Het terras loopt naadloos over in de gietvloer van de woning.

Discreet minimalismeIn het uitspringende zijgebouw vallen de weggewerkte raamprofielen op. Anne Goossens: “Ik heb ervoor gekozen om de dagkanten volledig achter de baksteen te laten wegwerken. Vandaar dat er ook geen arduinen of aluminium dorpels zijn gebruikt onderaan de ramen, maar enkel gevelsteen met open voeg waarlangs het regenwater wordt afgeleid.”

De discrete soberheid zit hem ook in andere details, zoals de handgreep op de voordeur: een matzwarte rechthoek. “Dat was een voorstel van de installateur, omdat ik geen standaardbeslag wou gebruiken. Ik blijf het een mooie greep vinden, omdat hij zo minimalistisch is en het profiel mooi overdekt.”

Technische ficheArchitectenwoning Anne GoossensSoort project: totaalrenovatie vrijstaande woningOpgeleverd in 2017Profielen: Reynaers Concept Patio 155 Minergie voor de grote ramen met schuiframen, Reynaers Concept System 77-HV voor de zijgevelKleur profielen: 9T05

Ook geïnteresseerd in aluminium ramen van topkwaliteit? Bezoek de Reynaers dagen en krijg een gratis isolatie-upgrade: betere isolatie van uw nieuwe ramen voor de prijs van standaard isolatie. Klik hier om een vakman in je buurt te vinden.

Op zoek naar aluminium ramen, deuren of een veranda?Voor je renovatie- of nieuwbouwproject?Laat je hier inspireren »