© Hörmann

Inbraakgevaar: Wat is de zwakste schakel in je huis?

Inbrekers maken het zich graag gemakkelijk: ze zoeken de zwakste schakel om bij je binnen te geraken. Zijn je buitendeur(en) en garage voldoende beveiligd?

Nieuw onderzoek van Profacts in opdracht van Mediahuis leert dat de grootste prioriteit van Belgen bij het plaatsen van een nieuwe deur of garagapoort inbraakwerendheid is. Niet verwonderlijk als je weet dat volgens de cijfers van de Federale Politie in 2017 52.816 inbraken plaatsvonden in ons land. Dat zijn er gemiddeld net iets meer dan 144 per dag. Met de juiste keuzes voor buitendeuren en garagepoort(en) maak je het de dieven een pak moeilijker om je woning binnen te dringen.

BuitendeurenVan een buitendeur verwacht de Belg niet alleen dat ze “zeer inbraakwerend” is, maar ook dat ze energiebesparend is en goed geïsoleerd. Wat betekent dat in de praktijk?

Inbraakwerend: buitendeuren voldoen best aan weerstandsklasse 3 of 4De Europese veiligheidsnormen onderscheiden 6 weerstandsklassen (RC). RC1 biedt bijna geen weerstand, deuren van het type RC6 worden gebruikt om banken en musea te beschermen. Voor particulieren raadt de politie minstens RC2 aan. Maar het kan nog beter. Een deur met weerstandsklasse RC3 is opgewassen tegen een geoefende inbreker uitgerust met (onder andere) een koevoet. Een deur met RC4 houdt zelfs een ervaren inbreker met nog zwaarder materiaal tegen.

Beglazing: kies voor RC3Let op dat ook de eventuele beglazing van de buitendeuren minstens voldoet aan weerstandsklasse 3, want inbrekers zullen altijd de gemakkelijkste en snelste oplossing kiezen. Als ze niet binnen de 3 minuten binnen geraken, zullen ze hun poging opgeven of er niet eens aan beginnen en een gemakkelijker slachtoffer uitkiezen.

IsolatieToegangsdeuren als de Thermo65 en Thermo46 zijn niet alleen inbraakwerend door onder andere hun standaard 5-voudige veiligheidsslot. Ze staan ook garant voor een zeer goede warmte-isolatie. Deze deuren zijn verkrijgbaar in verschillende motieven, kleuren en decors. Er is altijd een Hörmann-deur die perfect bij je huis past.

GarantieDe voordeuren ThermoCarbon en ThermoSafe van Hörmann zijn verkrijgbaar in veiligheidsuitrusting RC3 (en ThermoCarbon zelfs in RC4). Hörmann biedt 10 jaar garantie op de ThermoSafe en ThermoCarbon met RC3: wanneer een inbreker via zo’n deur binnengeraakt, krijg je een nieuwe deur of 3.000 euro cash.

GaragepoortOok langs de garage wil je geen ongewenste gasten ontvangen. Een garagepoort moet niet alleen mooi en stevig zijn, maar ook inbraakbestendig én veilig voor de bewoners van het huis.

Kies voor een rem op uw poortSectionale poorten en kantelpoorten laten zich door mensen met slechte bedoelingen vrij makkelijk omhoog duwen. Hörmann countert dit gevaar met een gepatenteerde automatische optilbeveiliging voor sectionaalpoorten. Belangrijk om weten: het is een mechanische en geen elektronische beveiliging, die dus ook werkt als de stroom uitvalt of wordt afgesneden. Veel andere merken kiezen enkel voor een motorrem, die geen weerstand biedt wanneer er geen elektrische stroom is. De Berry kantelpoorten zijn extra beveiligd door een uniek draaigrendelslot.

Denk ook aan uw eigen veiligheidPoorten moeten ook veilig zijn voor gebruikers. Vandaar dat Hörmann bij het ontwerp en in de afwerking van zijn poorten extra veel aandacht besteedt aan vingerklemveiligheid zowel binnen als buiten. Wanneer de elektrische bediende poorten weerstand voelen, stoppen ze automatisch.

ZenderOpvallend: de derde prioriteit die uit de Profacts-enquête naar voor komt is een handzender om de garagepoort te openen. Wat ooit heel luxueus en exclusief was is nu een alledaags en vanzelfsprekend stukje comfort geworden. Maar mensen staan er te weinig bij stil dat de zender waarmee u uw garagepoort openmaakt in feite een sleutel is die toegang verschaft tot je huis. Een sleutel die we vaak zomaar laten rondslingeren in de auto. En die gehackt kan worden.

Daarom ontwikkelde Hörmann BiSecur, een systeem dat even sterk beveiligd is als online bankieren. Zo ben je zeker dat mensen met slechte bedoelingen het radiosignaal van de zender niet kunnen kopiëren om zo toegang te krijgen tot je woning.

Hörmann, poorten en deuren gemaakt voor jouw veiligheid.Ontdek meer »

Aangeboden door onze partners