Aangeboden door Informazout

© Informazout

Zeg niet zomaar “mazout” tegen vloeibare brandstof

Is er nog een toekomst voor vloeibare brandstoffen in een wereld die uiteindelijk fossielvrij zal zijn? Zeker wel. De sector werkt volop aan nieuwe vloeibare brandstoffen, zodat er een duurzame toekomst is voor je mazoutinstallatie.

Ongeveer 600.000 Belgische gezinnen rekenen op stookolie om hun woning te verwarmen. De laatste jaren werd deze brandstof schoner en de installaties veel efficiënter. De nu al operationele hybride systemen die gebruik maken van stookolie én hernieuwbare energie zijn nog duurzamer. En ook in de toekomst is er geen reden om aan te nemen dat je niet langer met je stookoliestallatie je huis zult kunnen verwarmen – al is het mogelijk dat dat niet met stookolie zal zijn. De sector pleit voor een technologieneutrale en gefaseerde aanpak zonder afbouwscenario’s voor de stookolietechnologie. Er wordt immers al volop geëxperimenteerd met nieuwe vloeibare brandstoffen die stookolie kunnnen vervangen, zonder dat er iets moet worden aangepast aan de stookolie-installatie.

Nieuwe brandstoffenVerschillende bedrijven ontwikkelen nieuwe vloeibare brandstoffen. Dat zijn koolstofarme brandstofen, die net als bij auto’s in eerste fase met fossiele brandstoffen zullen worden vermengd. Het grote voordeel is dat deze synthetische brandstoffen gewoon in een bestaande mazouttank- en ketel kunnen worden gebruikt. Het autotechnologiebedrijf Bosch experimenteert nu al in Noorwegen en Duitsland met de productie van zulke synthetische brandstoffen. Het Finse Soletair is er zelfs al in geslaagd om brandstof te maken op basis van water, lucht en zonlicht. Andere bedrijven maken vloeibare hernieuwbare energie op basis van afvalstoffen. Nodig en nuttig, want ook in een 100% hernieuwbaar energiesysteem willen we gebouwen verwarmen, ook als de zon niet schijnt en de wind niet waait.

NetwerkonafhankelijkheidIn heel wat omstandigheden blijft vloeibare brandstof de best betaalbare oplossing om je huis te verwarmen. Denk aan bestaande huizen zonder aardgasaansltuiting.

Heel wat mazoutgebruikers stellen het op prijs dat ze onafhankelijk zijn van vaste distributienetwerken zoals stroom en gas. Met je stookolietank heb je immers altijd een flinke voorraad energie in huis, die je aanschaft wanneer het jou het best uitkomt en/of wanneer de prijzen het gunstigst zijn.

Verduurzaming van mazoutLaten we, in afwachting van de vermarkting van innovatieve koolstofarme brandstoffen, ook niet vergeten dat mazout niet langer de grote vervuiler is waarvoor sommigen hem nog steeds verslijten. Zo is het zwavelgehalte in stookolie de laatste 50 jaar met maar liefst 99,3% afgenomen. Mazoutketels zijn duurzamer en efficiënter dan ooit tevoren. En wie het nog beter wil doen dan de rest, kiest voor de meest duurzame en financieel interessante oplossing: de mazoutinstallatie in combinatie met een zonneboiler.

Warm voor de toekomst?Ontdek hier jouw ideale combinatie om te verwarmen »