© AFP

President Haïti spreekt voor het eerst sinds protesten volk toe: “Ik ga niet opstappen”

Ruim een week na het uitbreken van massale protesten tegen de regering, heeft de Haïtiaanse president Jovenel Moïse zich donderdag tot zijn volk gewend. In een vooraf opgenomen toespraak, die werd uitgezonden op de staatszender TNH, zei hij dat hij “het land niet in de handen van gewapende bendes en drugssmokkelaars zal laten”. Hij roept op tot een dialoog met de oppositie om een einde te maken aan de crisis.

© AFP

Op Haïti komen al meer dan een week duizenden mensen op straat om het ontslag van Moïse te eisen. Aanleiding voor de onvrede was de publicatie van een rapport eind januari van het rekenhof waaruit bleek dat de regering mogelijk geld verduisterde uit een hulpfonds voor de heropbouw van Haïti na de zware aardbeving in 2010. De betogingen, waaraan vooral jongeren deelnemen, gaan er soms erg gewelddadig aan toe. Sinds het begin van de protesten vielen al minstens zeven doden.

In zijn toespraak zei Moïse, die twee jaar aan de macht is, dat hij weigert op te stappen. “We hebben al een reeks overgangsregeringen gekend die een reeks rampen en wanorde met zich meebrachten”, aldus het staatshoofd. Hij kondigde wel een “reeks maatregelen” aan. “Ik heb aan de premier gevraagd om ze te komen uitleggen en ze snel toe te passen om onze ellende te verzachten.”

Amerika roept diplomaten terug

Ondertussen kondigde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken aan dat het al zijn “niet-essentiële” diplomatieke medewerkers uit Haïti terugroept. Voor zij die nog blijven, stelde het een lijst met aanbevelingen op.

Het ministerie waarschuwt ook andere Amerikanen op het eiland voor “criminaliteit en burgerlijke instabiliteit”. “De Amerikaanse regering heeft beperkte mogelijkheden om noodhulp te verlenen aan Amerikaanse burgers op Haïti.”

© EPA-EFE

Meer over Haïti

Aangeboden door onze partners