Mode

Gucci verkoopt aftandse sneakers, maar mensen vallen achterover van de prijs

Print
Gucci verkoopt aftandse sneakers, maar mensen vallen achterover van de prijs

Foto: Gucci

Het Italiaanse modemerk Gucci heeft sneakers voor mannen in de nieuwste collectie, die hun beste tijd lijken gehad te hebben. De schoenen zien er modderig uit, maar zijn wel degelijk gloednieuw. Kostprijs? 690 euro.

De zogenoemde Screener trainers, verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, zijn volgens de beschrijving op Gucci’s website “geïnspireerd op klassieke sneakers uit de jaren 70, die leder met stof combineren.” Om de look compleet te maken staan er vintage logo’s van het merk op de schoenen en kregen ze een finishing touch waardoor ze er versleten uitzien. Fans die met hun schoeisel willen terugblikken op het decennium betalen daar 690 euro voor. Die prijs vinden velen belachelijk hoog, zo blijkt uit de reacties op Twitter. “Nu heb ik alles gezien. Zoveel geld voor een vuile sneaker”, reageert iemand. “Ik heb zo’n paar in m’n schuur staan”, reageert een ander vol ongeloof. Velen vinden dan weer dat de omschrijving van de schoen op niets slaat en dat het absurd is dat een luxemerk hiermee wegkomt.

Vuile sneakers, “racistische” trui

De laatste week is Gucci, die zanegr Harry Styles inschakelde als gezicht voor de mannenlijn, met twee stuks in de media gekomen: deze sneakers en de trui met rode mondopening. Die laatste veroorzaakte een storm van kritiek wegens een “racistische connotatie”. Het ontwerp riep volgens criticasters associaties op met ‘blackface’ een karikaturale voorstelling van slaven. De trui werd uit de rekken gehaald. Nu heeft creatief directeur Alessandro Michele voor het eerst zelf op de heisa rond de trui gereageerd.

Gucci verkoopt aftandse sneakers, maar mensen vallen achterover van de prijs

Groot verdriet

“De trui had eigenlijk heel specifieke referenties, compleet verschillend van de referenties die mensen eraan hebben gekoppeld”, schreef Michele in een brief aan zijn collega’s die modewebsite Fashionista publiceert. “Het was een eerbetoon aan de camouflagekunst van de Australische Leigh Bowery en aan zijn talent om burgerlijke conventies en conformisme aan te vechten, aan zijn buitengewone roeping om zich te vermommen. Het feit dat de het model een racistische beeldspraak oproept, geeft me het grootste verdriet. Maar ik ben me ervan bewust dat onze acties soms onbedoelde effecten kunnen veroorzaken. Het is daarom noodzakelijk om volledige verantwoordelijkheid te dragen voor deze gevolgen.”

Niet te missen