Grote stakingsbereidheid bij Limburgse bedrijven

Volgens de vakbonden is er bij de Limburgse bedrijven een grote stakingsbereidheid. Enkele grote bedrijven in de provincie blijven zelfs volledig dicht. De Limburgse werkgeversorganisaties roepen op om het recht op werken te respecteren.

In de meeste grote bedrijven in Limburg wordt er woensdag gestaakt. Hoewel er geen betogingen of manifestaties zijn gepland, zullen er wel bedrijfsstakingen en stakersposten zijn. “Staken is de vrijheid van iedereen en we merken dat heel veel mensen daartoe bereid zijn”, zegt Jean Vranken, voorzitter van ACV Limburg. “Niet alle sectoren hebben het doorgegeven, maar er zijn weinig bedrijven waar niet gestaakt wordt. Op sommige plaatsen zal het natuurlijk iets meer voelbaar zijn, maar het is zo groot en diffuus dat het heel erg zal verschillen.”

Volgens vakbond ABVV zullen er aan enorm veel bedrijven stakersposten zijn. Mogelijk zullen ook filterblokkades gevormd worden. “Er zullen een vijftigtal stakersposten zijn en er komen er alle dagen bij”, zegt provinciaal voorzitter Pierre Vrancken. “We hebben ook heel veel mails en telefoons gekregen van mensen in kleinere bedrijven die bereid zijn om te staken. De staking wordt massaal opgevolgd. Dat heb ik nog nooit meegemaakt”, vult Tom Peeters, secretaris van BTB, aan.

Voka - Kamer van Koophandel Limburg heeft al communicatie uitgestuurd naar de ondernemers over de stappen zij kunnen ondernemen, zoals wanneer werkwilligen het terrein niet kunnen betreden en ze het recht op werken willen vrijwaren. Daarnaast lanceert Unizo Limburg een dubbele oproep: enerzijds dat iedereen die wil werken wordt toegelaten, en anderzijds dat de vakbonden aan tafel gaan zitten om zo tot een oplossing te komen.

Ook VKW Limburg heeft haar leden over mogelijke juridische stappen ingelicht. De werkgeversorganisatie respecteert het stakingsrecht, maar vindt het niet kunnen dat stakers mogelijk ook toegangswegen tot bedrijven en industrieterreinen blokkeren. “Daarom stuurden we afgelopen vrijdag al een oproep uit aan de Limburgse burgemeesters om de nodige voorbereidingen te treffen om de openbare orde en de veiligheid te handhaven. En om indien nodig op te treden tegen stakers die de vrije toegang belemmeren en zo nodig werkwilligen te begeleiden”, zegt Ruben Lemmens, gedelegeerd bestuurder VKW Limburg.

De stedelijke diensten in Genk en Hasselt garanderen een minimale dienstverlening. De balies en loketten zullen dan ook gewoon open zijn. In Genk garanderen de uitvoerende technische diensten en de recyclageparken een basisdienstverlening. Ook in Hasselt is de dienstverlening van de containerparken verzekerd, maar de ophaling kan in Limburg wel verstoord geraken. Afvalintercommunale Limburg.net bevestigt dat haar werknemers niet staken en de containerparken dus gewoon open zijn. Als de onderaannemers wel staken, is het mogelijk dat het afval niet overal wordt opgehaald.

In het Hasseltse Jessa Ziekenhuis zullen 98 werknemers staken. Er zal echter geen hinder voor de patiënten zijn, zowel in verband met dienstverlening als naar operaties toe. In het ZOL in Genk zullen zo’n 100 van de in totaal 3.200 werknemers staken. “Dat gebeurt voornamelijk in de schoonmaak en het patiëntentransport, dus we moeten een beetje reorganiseren, maar in principe zullen de patiënten er niets van merken. We moeten geen activiteiten afgelasten en ook de niet-dringende ingrepen worden uitgevoerd”, zegt Jurgen Ritzen, woordvoerder van ZOL.

De Limburgse studenten in het hoger onderwijs zullen hun lessen gewoon kunnen volgen. UHasselt kreeg geen enkele stakingsaanvraag binnen en ook Hogeschool PXL verwacht geen staking. Volgens hogeschool UCLL zullen de lessen in het algemeen plaatsvinden, op eventueel enkele lessen na, en zullen alle campussen openblijven. Voor het provinciaal en stedelijk onderwijs is er voorlopig nog geen zicht op de stakingsbereidheid in de scholen.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio