Limburgse verre export behaalt absolute recordhoogte

Print
Limburgse verre export behaalt absolute recordhoogte

Johann Leten. Foto: Serge Minten

Hasselt -

De verre export van Limburgse bedrijven was in 2018 nog nooit zo groot. De 24.456 certificaten van oorsprong die Voka - Kamer van Koophandel Limburg uitreikte, zorgden voor een toename van 7,19 procent. De Limburgse ondernemingen exporteerden via de certificaten een totale goederenwaarde van bijna een miljard euro. Daarbij is China niet langer de belangrijkste bestemming van verre export, maar wel Turkije.

De verre export van Limburgse bedrijven zorgt voor een goederenwaarde van 990.821.049,61 euro. De Limburgse producten worden naar 152 landen geëxporteerd, maar de belangrijkste bestemming buiten de Europese Unie is momenteel Turkije, dat op basis van goederenwaarde goed is voor een aandeel van 14,60 procent. Zo investeert Turkije vooral in chemie, transportmiddelen en machines. Die sectoren vormen ook de top drie voor de verre export in zijn totaliteit.

Volgens Voka - Kamer van Koophandel Limburg durven steeds meer Limburgse ondernemers de opportuniteiten van verre exportlanden aan te pakken. “We investeren sterk in sensibilisering en ondersteuning bij internationaal ondernemen, als onderdeel van het strategisch actieplan SALVO. Dat doen we voor starters, familiebedrijven en gevestigde internationale spelers”, zegt gedelegeerd bestuurder Johann Leten, die ondanks het record oproept tot waakzaamheid. “De vrachttarieven voor het vervoer van droge bulk namen onlangs een duik, wat een voorteken kan zijn van een zware tijd voor de wereldhandel. Daarnaast zie je wereldwijd een groeivertraging.”

Bovendien zijn er nog heel wat internationale uitdagingen, zoals het vinden van de juiste mensen, het screenen van partners en het belang van een strategisch plan. Ook de internationale handelspolitiek speelt daarin een belangrijke rol. “Enerzijds wordt er hard gewerkt aan handelsverdragen zoals CETA en onlangs het FTA EU-Japan, waardoor de handel wordt vereenvoudigd”, legt Leten uit. “Anderzijds moeten we het hoofd bieden aan Brexit, de handelssancties vanuit Rusland die verlengd werden en de eenzijdige handelspolitiek van Trump.”

Verder valt op dat de export naar Rusland sterk gegroeid is ondanks de economische sancties van de EU, terwijl ook de goederenwaarde voor de uitvoer naar China procentueel gestegen is. De handel met verschillende landen uit het Midden-Oosten is daarentegen gedaald. Naast de verre export is het merendeel van de Limburgse export bestemd voor de Europese Unie en landen waarmee preferentiële verdragen werden gesloten.