Ongelooflijke beelden: honderden ijsberen terroriseren Russisch eiland, inwoners durven niet meer op straat

De eerste videobeelden uit het Russische Nova Zembla zijn ongelofelijk. Tientallen ijsberen zwerven er door de straten. De sterke dieren moeten al dagen overleven zonder eten en razen woedend en angstig door het bewoonde gebied. Maar zij zijn niet de enige die bang zijn: de 3.000 inwoners van het dorp durven niet meer buiten te komen uit vrees voor de “invasie” van de ijsberen.

mrra

De dieren gedragen zich erg agressief. “Ze vallen de mensen aan en dringen gebouwen binnen”, zegt Jigancha Mousin, het administratieve hoofd van de archipel. “Mensen zijn bang om hun huis te verlaten, ouders laten hun kinderen niet meer naar school gaan.”

Met auto’s en patrouillehonden proberen ze de poolberen weg te jagen. “Maar die maatregelen hebben niet het gewenste effect”, geeft Mousin toe. Als ook lichten en geluidsignalen geen soelaas brengen, is de dieren doden de enige oplossing, luidt het. Voorlopig laten de Russische milieuautoriteiten dat echter niet toe. Ze hebben wel al een commissie samengesteld die de zaak zal onderzoeken.

IJsberen zijn een bedreigde diersoort. Ze zijn het slachtoffer van de opwarming van het klimaat en het smelten van het poolijs. Daardoor geraken ze veel moeilijker aan eten en dringen ze noodgedwongen bewoonde gebieden binnen.

Meer over Dieren

Aangeboden door onze partners